Arhiva vesti
                   

PREDSTAVNICA USAID-a DANAS NA JUGU SRBIJE

22. Mart 2011.

Vranje, Bujanovac - Rezultati ostvareni na jačanju malih i srednjih preduzeća koja posluju na jugu Srbije biće glavna tema današnje posete Bujanovcu Merilin Šmit, zamenice direktora Kancelarije američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji.  Šmitova je juče u Vranju potpisala sporazum o daljoj podršci razvoju malih i srednjih preduzeća, a sa gradonačelnikom Vranja Miroljubom Stojčićem razgovarala je o modelima podrške grada ovom sektoru.

Merilin Šmit je razgovarala i sa predstavnicima šest malih i srednjih preduzeća kojima je USAID omogućio da osavremene svoj vizuelni identitet, ojačaju robnu marku kao i da razviju savremene materijale neophodne za marketinške aktivnosti na novim tržištima. Ova preduzeća će  predstaviti poslovne rezultate postignute zahvaljujući ovom vidu podrške, kao i rezultate učešća na sajmovima u zemlji i inostranstvu.

Program podrške prisustvu na sajmovima omogućio je kompanijama koje su u njemu učestvovale da od 2008. godine do danas ostvare prodaju u iznosu od 11 miliona dolara i probiju se na tržišta Nemačke, Rusije, Belorusije, Češke i Poljske.

Delegacija USAID  posetiće i proizvodne pogone kompanija „Schampi-co“ i „Čeliku“, gde će se upoznati sa rezultatima programa za poboljšanje konkurentnosti. Ova dva preduzeća su najuspešnija od 137 malih i srednjih, koja su uključena u aktivnosti USAID-ovog Programa za jačanje ekonomske sigurnosti.