Arhiva vesti
                   

PREDSTAVAMA I RADIONICAMA DO SMANjENjA NASILjA

21. Oktobar 2014.

Centar za razvoj neformalnog obrazovanja, uz podršku Evropske unije i Populacionog fonda UN, predstavio je veb sajt www.nasiljenemaopravdanja.org koji je nastao zbog potrebe da se smanji nasilje na teritoriji Srbije, posebno u multietničkim i regionima različite kulture.

Projekat se sprovodi u pet gradova: Somboru, Boru, Prokuplju, Novom Pazaru i Bujanovcu, a osim pokretanja sajta, na kojem žrtve nasilja iznose lična iskustva, projekat uključuje i predstavu „Nasilje nema opravdanja", reditelja Zijaha Sokolovića, kao i radionicu na tu temu.

Predstava je namenjena deci uzrasta od šestog razreda osnovne škole, traje koliko i jedan školski čas i igra se u svih pet gradova. Predstava je, kako je rečeno na skupu u Domu omladine u Beogradu, proglašena najboljim projektom u EU u oblasti prevencije kriminaliteta i nasilja u porodici, a njen autor i reditelj Zijah Sokolović postao je ambasador Programa UN za razvoj za nenasilje i toleranciju.

Tekst za predstavu je pisan u saradnji sa psiholozima i socijalnim radnicima i sadrži 120 primera oblika nasilja. Tokom radionica snimljeni su i video materijali na temu nasilja, koji se nalaze na sajtu www.nasiljenemaopravdanja.org.

Cilj je da do kraja projekta, odnosno do maja 2015. godine, sajt ima 10.000 poseta, kao i da se tema nasilja stavi u fokus javnosti, kako bi se agresivno ponašanje što više smanjilo.

Izvor: Tanjug i Koordinaciono telo