Arhiva vesti
                   

PREDSTAVA U ČAST GVOZDENOG PUKA

19. Decembar 2018.

Medveđa – Drugi pešadijski puk „Knjaz Mihailo", zbog junaštva svojih vojnika, nazvan je Gvozdenim pukom. Veliki broj vojnika je odlikovan, a najviše nosilaca Karađorđeve zvezde sa mačevima je iz medveđanskih sela. U čast junacima Gvozdenog puka Kulturni centar u Medveđi pripremio je predstavu uz pomoć amaterskog pozorišta Lebana.

Zvuk gusli se u Jablanici prvi spoznaje i najduže čuje. Da proslave i žale. Ponajviše junaštvo predaka nebesko, zadojeno, neobjašnjivo. Ovekovečeno u Drugom pešadijskom puku moravske divizije koji sami ratnici sa divljenjem i strahopoštovanjem nazvaše gvozdenim. Ovo je dug, na stogodišnjicu izvojevane pobede.

„Ja pamtim svog pradedu koji je živeo 104 godine koji mi je masu tih stvari pričao u to vreme i odgovornost jeste velika, ali i čast da posle 100 godina pokušama da napravimo nešto i upoznamo ovaj naš kraj jablanički sa junacima koji su možda i nepravedno zaboravljeni," kaže Dominik Bogdanović, reditelj i scenarista.

Sa ponosom i čašću svako od njih je stao na scenu Kulturne scene u Medveđi. Da oživi junake koji su na Ceru, Kolubari, pa i posle albanske golgote silovito jurišali ka slobodi. Da udahnu život kralju Petru.

"Mogu da kažem das am počastvovan i ponosan što glumim mada je to u neku ruku sekventna uloga," kaže Miodrag Trajković.

"Ja glumim bezimenog pikovnika Gvozdenog puka I naravno sama uloga mi je takva da moram puno da vičem tako da zaista uživam u ovome," objašnjava Saša Gigić.

Uz direktore, pravobranioca, opštinske činovnike, studenti, đaci da saznaju i prožive.

"Meni se baš sviđa ova predstava preporučujem svima da barem pročitaju tekst," kaže Pavle Đorđević.

U herojskom kraju ministarstvo kulture rado je podržalo predstavu "Junaci Gvozdenog puka".

"Ovo je treći projekat koji radimo preko Ministarstva kulture i informisanja, imamo još jedan do kraja godine i mislim da je ova godina baš pogođena sa ovim projektom," navodi Nebojša Jakšić, direktor Kulturnog centra u Medveđi.

Izvor: RTS i Koordinaciono telo