Arhiva vesti
                   

PREDSEDNIK REPUBLIKE ALBANIJE POSETIO OPŠTINU MEDVEĐA

27. Novembar 2017.

Medveđa - Ilir Meta, predsednik Republike Albanije, došao je u Republiku Srbiju u privatnu posetu opštini Medveđa, na inicijativu albanske strane, a uz saglasnost srpskih državnih organa i ambasade Republike Srbije u Tirani. Metu su na administrativnom prelazu Mutivode sačekali predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Srbije Zoran Stanković i predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić.

Tim povodom Zoran Stanković je rekao da su, bez obzira na to što je reč o privatnoj poseti, sastanak i radni ručak bili prilika da se razgovara o nekoliko važnih tema za ove tri opštine u kojima žive Albanci.

„Upoznali smo predsednika Republike Albanije s pitanjem 35 udžbenika iz Albanije i osam koji se odnose na nacionalnu kulturu i vrednosti Albanaca, koji tek treba da budu uključeni u nastavu. Druga značajna tema razgovora odnosila se na obeležja albanske nacionalne manjine. Mi smo od njenih predstavnika već tražili da predlože rešenje, ali još nismo dobili predlog grba i drugih simbola”, kazao je Stanković.

Stanković je naveo je da je Nacionalni savet Albanaca s ministrom prosvete u Vladi Republike Srbije još prošle godine potpisao ugovor za još 35 udžbenika iz Albanije i osam namenjenih izučavanju nacionalne kulture. Nacionalni savet Albanaca međutim nije predložio prevodioce za srpski jezik, što je neophodna procedura, posle koje Ministarstvo prosvete Srbije može da odobri korišćenje ovih udžbenika. Zbog toga oni nisu uključeni u nastavu ni na početku aktuelne školske godine.

Predsednik Republike Albanije Ilir Meta rekao je u Medveđi da je jako zadovoljan što može da pošalje poruku o zajedničkom radu i saradnji.

"Mi se nalazimo u novoj epohi odnosa i saradnje između Srbije i Albanije i naroda u jednoj i drugoj državi", rekao je Meta.

Meta je rekao da je zadovoljan načinom na koji su ga u Medveđi dočekale lokalne vlasti i predstavnici države Srbije, kao i zbog razgovora sa odbornicima, rukovodstvom opštine i Koordinacionog tela te predstavnicima albanske dijaspore.

"Teme sastanka su različite, a težnja nam je da ojačamo našu saradnju. Sigurni budite da je lokalna samouprava u situaciji da mnogo uradi da se poboljšaju i razvojni kapaciteti i međuljudski odnosi. Odmah ću da zamolim predsednika opštine da dođe sa saradnicima u Tiranu, kako bi nastavili našu saradnju na čvrstoj osnovi. Saradnja je u interesu svih građana Medveđe”, kazao je Meta.

Meta je prošetao od hotela "Gejzer", do prirodnog jedinstvenog gejzira mineralne vode sa kompleskom bazena ispod. Na tom mestu predsednik Albanije je u neformalnom razgovoru sa Stankovićem i Arsićem predložio veću saradnju dve zemlje u oblasti turizma "radi reciprociteta", budući da, kazao je, sve više Srba dolazi u turističku posetu Albaniji.

Stanković i Arsić predložili su organizovanje zajedničkih manifestacija dve zemlje u oblasti kulture, rekavši da one već postoje u više oblika u samoj Medveđi.

Meta  je iz svog rodnog mesta u Albaniji poneo litar rakije, pa je na sastanku usledila i zdravica za bolju budućnost.

Izvor: Politika, Scradar  i Koordinaciono telo