Arhiva vesti
                   

PREDSEDNIK KOORDINACIONOG TELA URUČIO JE ĐACIMA PRVACIMA BESPLATAN ŠKOLSKI PRIBOR

2. Septembar 2010.

Svoj prvi školski dan đaci prvaci osnovnih škola u Reljanu, Preševu, Velikom Trnovcu i Žbevcu proveli su sa predsednikom Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa ministrom Milanom Markovićem koji im je srećan početak školske godine poželeo  na albanskom i srpskom jeziku.

„Draga deco,

Danas polazite u školu. Zato je današnji dan veoma značajan za svakoga od vas. U školi ćete steći mnoga drugarstva i naučićete mnogo lepih stvari.
Drago mi je da sam danas sa vama i što mogu vama i vašim nastavnicima da poželim puno sreće, zdravlja i uspeha.“
 
„Të dashur fëmijë,

Sot është dita e parë e shkollës. Prandaj, dita e sotme është e rëndësishme për secilin prej jush. Në shkollë do të njoftoni shumë shokë, do të mësoni shumë gjëra të mira. Më vjenë shumë mirë që jamë sot me Ju, që mundem Juve dhe mësuesve të Juaj të ju uroj shumë fatë, shëndetë dhe sukses.“

Nastavljajući prošlogodišnju dobru praksu, Koordinaciono telo je za đake prvake u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, njih 1200, obezbedilo besplatan školski pribor vredan oko 3,7 miliona dinara. Donaciju je ministar Marković, zajedno sa predsednicima opština Preševo i Bujanovac i predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca, lično uručio učenicima osnovnih škola „Deveti maj“ i „Vuk Karadžić“ u opštini Preševo i “Muharem Kadriu“ i „Dragomir Trajković“ u opštini Bujanovac,

„Koordinaciono telo je na putu da reši sve probleme koji se tiču obrazovanja u ovim opštinama. Osim što im poklanjamo pribor, smatram da je moja dužnost da se deci obratim na njihovom maternjem jeziku. I to je jedan od načina da unapredimo pokidano međusobno poverenje među različitim nacionalnim zajednicama“, izjavio je Marković.

Ministar je naglasio da će Koordinaciono telo nastaviti da sprovodi sve socijalne programe, naročito one koji se odnose na omladinu. Prema njegovim rečima, postoji još nerešenih pitanja u oblasti obrazovanja na jugu Srbije.

Marković je naglasio da je od velikog značaja formiranje Nacionalnog saveta Albanaca, nadležnog za rešavanje određenih problema u oblasti obrazovanja i da je prioritet Koordinacionog tela da se obezbede udžbenici za decu koja pohađaju škole na albanskom jeziku, kao i stvaranje uslova za sticanje visokoškolskog obrazovanja i na albanskom i na srpskom jeziku u Bujanovcu i Preševu, po modelu koji je urađen u Medveđi.