Arhiva vesti
                   

PREDSEDNIK KOORDINACIONOG TELA UGOSTIO TURSKOG AMBASADORA

4. Septembar 2013.

Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa ugostio je u kancelariji u Bujanovcu, Kemala Bozaja, ambasadora Turske u Srbiji.

„Boravak amasadora Bozaja i razgovori koji smo imali u Beogradu, a nastavili ovde u Bujanovcu, potvrdili su naše napore da stvorimo mogućnosti da život stanovnika ovih opština postane kvalitetniji. Raduje nas što će Turska vlada nastaviti da investira u obrazovanje, zdravstvo i ekonomski razvoj ovih opština“, rekao je Stanković.

Predsednik Koordinacionog tela naglasio je da je dogovoreno da u okviru obrazovog sistema bude nastavljene sve aktivnosti koje se odnose na obrazovanje, u tom smislu razgovarano je i da jedan broj srpskih studenata iz ovih opština dobiju stipendiju za školovanje na prestižnim fakultetima u Turskoj.

Stanković je rekao i da je Turska zainteresovana da pomogne u kupovini opreme za porodilište u Preševu, a dogovoreno je i da delegacija privrednika Turske poseti ove tri opštine.

Kemal Bozaj, amabasador Turske u Srbiji, izrazio je spremnost svoje zemlje da ekonomski pomogne građane na teritoriji Preševa, Bujanovca i Medveđe.

„Turska je spremna da ekonomski pomogne život građana ove tri opštine. Našu pomoć ćemo usredsrediti na obrazovanje, zdravstvo i ulaganja kroz privredne investicije, što će pomoći otvaranju novih radnih mesta“, izjavio je Bozaj.

Turski ambasador je naglasio da su kompanije iz Turske zainteresovane da na ovim prostorima pronađu partnere sa kojima će zajednički ulagati i stvarati nova radna mesta.

Stanković je nakon sastanka izrazio zadovoljstvo razgovorima sa Turskim ambasadorom Bozajom poklonivši mu tom prilikom zbirku pesama „Listovi na vodi“, Enesa Halilovića, prevedenu na turski jezik.