Arhiva vesti
                   

PREDSEDNIK KOORDINACIONOG TELA MINISTAR MILAN MARKOVIĆ SUSREO SE SA PREDSEDNIKOM NACIONALNOG SAVETA ALBANACA GALIPOM BEĆIRIJEM

14. Juli 2010.

Predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije ministar Milan Marković posetio je u sredu, 13-og jula Preševo i Bujanovac i razgovarao sa predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca Galipom Bećirijem o planiranim aktivnostima i saradnji Saveta i Koordinacionog tela.

Ministar je istakao da je svaki susret sa albanskim predstavnicima važan korak ka unapređenju položaja Albanaca na jugu Srbije, naglašavajući da je obrazovanje jedan od najkrupnijih problema sa kojima se sve strane suočavaju.

Izabrani predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri rekao je da su Albanci sa juga Srbije nezadovoljni načinom na koji su tretirani od strane zvaničnog Beograda, ali i da se nada da će se stanje u četiri oblasti, za koje je Savet prvenstveno zadužen, uskoro popraviti.

„To su četiri grane kojima treba da se bavimo: prosveta, informisanje, kultura i jezik. Od tih oblasti najviše ćemo raditi u domenu prosvete. Kod nas je prisutan problem što diplome onih koji su diplomirali na Kosovu nisu priznate u Preševu, Bujanovcu i Medveđi. Problem je i otvaranje fakulteta u ovim opštinama. Znači, prosveta nam je prioritet, a nakon toga informisanje i kultura“, naglasio je Bećiri.

„Želimo da sve što je garantovano Ustavom i zakonima imaju Albanci, kao i da imaju iste uslove za život kao ostali.Nadam se da je ovo početak jedne uspešne saradnje i da ćemo se već u septembru ili oktobru videti sa prvim konkretnim rezultatima kada je u pitanju ostvarivanje ciljeva i Koordinacionog tela, a i zadataka Nacionalnog saveta Albanaca. Koordinaciono telo je sa OEBS-om uradilo Studiju izvoljivosti za visokoškolsko obrazovanje u Preševu i Bujanovcu. Radna grupa biće formirana u roku od možda mesec dana i očekujemo da do septembra počne konkretan rad kako bi u razumnom roku došli do otvaranja takvih ustanova“, istakao je Marković.

Predsednik Koordinacionog tela je naveo da se problemi u Bujanovcu odnose na integarciju albanske manjine u institucije sistema, ali i na političku sliku Bujanovca i integraciju srpske zajednice u lokalne strukture. Istovremeno je istakao da se, kada je u pitanju obrazovanje, tokom jeseni očekuje rešavanje pitanja prosvetnih inspektora i savetnika. Marković je ocenio da će otvaranje visokoškolskih ustanova dati mogućnost ljudima da studiraju na svom jeziku za one profile koji su potrebni za razvoj zajednice.
Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Bećiri istakao je teško stanje u obrazovanju, ali da je ministar Marković dao podršku i obećao da će u narednom periodu pomoći u rešavanju tih problema.

Nakon sastanka sa predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca Galipom Bećirijem i predsednikom opštine Bujanovac Šaipom Kamberijem, predsednik Koordinacionog tela razgovarao je sa privrednicima iz Bujanovca koji su mu izneli probleme  u poslovanju. Ministar Marković je rekao da će im Koordinacino telo, u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima maksimalno pomoći u prevazilaženju svih prepreka  koje ometaju nesputano  privređivanje.

Ranije tog dana ministar Marković je u Preševu posetio decu sa posebnim potrebama u dnevnom boravku koji je za njih opremilo Udruženje roditelja dece i omladine sa posebnim potrebama uz podršku Koordinacionog tela. U dnevnom boravku ministar je razgovarao sa predsednikom udruženja Zejnijem Imerijem, vaspitačicama, decom i njihovim roditeljima koji su iskazali zadovoljstvo što je njihovoj deci omogućeno da borave van kuće, da kroz druženje sa drugom decom i uz pomoć stručnih lica stiču nova znanja i veštine. U znak zahvalnosti, deca su ministru Markoviću poklonila svoje crteže, a predsednik udruženja uručio je ministru zahvalnicu za dosadašnju podršku. Ministar je obećao da će Koordinaciono telo nastaviti da podržava aktivnosti udruženja. Učenici muzičke škole iz Preševa, čiji rad je omogućilo Koordinaciono telo, izveli su program za decu sa posebnim potrebama, njihove roditelje i  goste.

Tokom boravka u Preševu Predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa ministar Milan Marković susreo se i sa predsednikom opštine Preševo Ragmijem Mustafom.