Arhiva vesti
                   

PREDSEDNIK KOORDINACIONOG TELA I MINISTARKA ZA DRŽAVNU UPRAVU I LOKALNU SAMOUPRAVU POSETILI PREŠEVO I BUJANOVAC

23. Novembar 2016.

Preševo – Bujanovac - Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela, i Ana Brnabić, ministrka za državnu upravu i loklanu samoupravu, posetili su opštine Preševo i Bujanovac.

Tokom posete, Stanković i Brnabić su se sastali sa čelnicima lokalnih samouprava, obišli prihvatne centre za privremeni prihvat migranata u Preševu i Bujanovcu, kao i bujanovačku firmu „Lagado”.

Oni su učestvovali i na konferenciji  „Integracija Albanaca na jugu Srbije u svetlu (ne)implementacije vladinih sporazuma”, koji su u vezi sa  ovim područjem, a koju je organizovao Odbor za ljudska prava iz Preševa.

Stanković i Brnabić su sa predsednicima opština Preševo i Bujanovac, Šćiprimom Arifijem i Šaipom Kamberijem, razgovarali o ključnim  problemima sa kojima se susreću lokalne samouprave, kao i o najvećim nedostacima koji utiču na kvalitet života građana ovih opština.

Na sastancima je bilo reči i o nastavku razgovora o „Izveštaju u sedam tačaka“ koji je 4. juna 2013. godine usvojila Vlada Republike Srbije.

 „Takođe smo razgovarali o radu  Nacionalnog saveta Albanaca, te zaključili da je neophodno povećati budžet za njegov rad, uprkos rezultatima poslednjeg popisa stanovništva“, istakla je ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Govoreći o prenosu matičnih knjiga u elektronsku formu, koje je za sada uradilo ukupno 30 lokalnih samouprava, ministarka Brnabić je ocenila rad ovih opština kao vrlo organizovan. Lokalna samouprava Bujanovac  je završila ovaj posao, dok je posao prenosa matičnih knjiga u elektronski oblik u Preševu pri kraju.

Prilikom razgovora o porodilištu u Preševu, ministarka Brnabić je kazala da  još ne funkcioniše elektronski servis „Bebo dobro došla na svet", te je najavila da će on proraditi do kraja godine.

Konferenciji Odbora za ljudska prava, koja je organizovana u bujanovačkom hotelu „Rozafa“ su, pored predsednika opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, prisustvovali ambasadori Švajcarske i Albanije u Republici Srbiji, Filip Ge i Ilir Bočka,  narodni poslanici u Skupštini Republike Srbije iz Bujanovca i predstavnici političkih stranaka.

Izvor: Koordinaciono telo