Arhiva vesti
                   

PREDLOG PLATFORME ALBANACA SA JUGA SRBIJE USKORO PRED VLADOM REPUBLIKE SRBIJE

31. Maj 2013.

Bujanovac - Predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Zoran Stanković, izjavio je juče da očekuje da ako Vlada Srbije usvoji zahteve albanskih političkih lidera sa juga Srbije, to bude korak ka trajnom rešenju u tom delu zemlje.

Lideri albanskih političkih partija su na sastanku održanom u februaru ove godine u kancelariji OEBS-a u Bujanovcu, usvojili dokument javnosti poznat kao platforma od osam tačaka, koji je predlog za rešavanje po njima najvažnijih problema. Predlog platforme čeka da bude uvršten u dnevni red Vlade Srbije na nekoj od narednih sednica, nakon čega će, ako bude i usvojen, postati zvaničan dokument za rešavanje problema Albanaca iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Stanković je izjavio da će rešavanja problema Albanaca iz ove tri opštine biti u skladu sa Ustavom, zakonima i međunarodnim konvencijama koje se odnose na pitanja nacionalnih manjina i njihovih prava i obaveza.

„Nadamo se istovremeno i da će albanski lideri iz Preševa, Bujanovca i Medveđe početi da rešavaju ekonomske probleme svojih sunarodnika, a koji se odnose na poboljšanje kvaliteta života",  rekao je Stanković.

On je dodao da bi „u rešavanju problema trebalo da učestvuju i predstavnici nadležnih ministarstava vlade koji se bave određenom problematikom”.

Predlog platforme od osam tačaka, koji će postati pravosnažan kada i ako prođe Vladu Srbije, između ostalog odnosi se na kolektivne slobode i prava, upotrebu jezika i pisma, nacionalnih simbola, povratak iseljenih, obrazovanje, integraciju Albanaca u institucije sistema i poboljšanje ekonomskog položaja juga Srbije.

Ovo je prva platforma iza koje stoje sve albanske političke partije iz Preševa, Bujanovca i Medveđe o kojoj će se izjašnjavati Vlada Srbije.

Izvor: Beta