Arhiva vesti
                   

PREDAVANjE PREDSTAVNIKA “FRUITS AND BERRIES” PROGRAMA

12. Decembar 2013.

Predstavnici danskog „Fruits & Berries“ programa u sredu su u Bujanovcu održali informativni sastanak sa poljoprivrednicima ove opštine. Objavljen je i konkurs za dobijanje mehanizacije.

Sastanak, koji je održan u sali skupštine opštine, je izazvao veliko interesovanje poljoprivrednika koji su od predstavnika ovog programa dobili informacije o najnovijim metodama proizvodnje i razvoja voćarstva. Tokom sastanka je održano i predavanje, koje se odnosilo na način uzgoja višanja, trešanja, šljiva, jagoda, malina, kupina i borovnica.

Predstavnik „Fruits & Berries“ programa, Aleksandar Dejanović, je rekao da ovaj projekat finansiraju  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Program podrške razvoju voćarstva na jugu Srbije.

„Cilj  programa je povećanje kapaciteta individualne proizvodnje. Za dobijanje projekta treba imati minimalno 1500 m2 zemlje zasejane višnjom, trešnjom, šljivom, jagodom, malinom, kupinom ili borovnicom, a oni koji po prvi put zaseju, treba da imaju minimalno 3000 m2 zemlje“, rekao je Dejanović.

On je pozvao proizvođače da se bave proizvodnjom spomenutih vrsta voća, jer je njihova proizvodnja isplativa i dodao je da je otvoren i konkurs.

„Učesnici konkursa mogu da dobiju mehaničku opremu, a sam konkurs će trajati do 31. decembra ove godine i on će se najviše ticati prolećne setve“, istakao je Dejanović.

Profesor poljoprivrednog fakulteta, Radiša Blagojević, je rekao da je vreme da se ponovo postižu prinosi od pre nekoliko godina, kada se šljiva prodavala na tone. 

„Bilo bi dobro da povećamo prinose i proizvedemo do 120 hiljada tona šljiva, koliko smo ranije prodavali. Cilj je da razvijamo voćarstvo u ovom regionu, jer on ima odlične uslove za proizvodnju zdrave hrane“, rekao je Blagojević.

Učesnici predavanja su bili posebno zainteresovani za način dobijanja mehaničke opreme, kao i za za dobijanje pomoći oko popunjavanja formulara, izrade biznis plana i kompletiranja dokumentacije.

U vezi konkursa, kao i svih dodatnih informacija, zainteresovani mogu da se obrate konsultantu  „Fruits & Berries“ programa u opštini Bujanovac.

Izvor: Tituli i Koordinaciono telo