Arhiva vesti
                   

POZIV ZA PODNOŠENjE PROJEKTINIH IDEJA ZA SREDSTVA IZ ZELENOG KLIMATSKOG FONDA

11. Juli 2019.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEnvironment - UNEP), poziva sve zainteresovane strane da dostave projektne ideje od značaja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove na nacionalnom nivou za čiju realizaciju su potrebna sredstva Zelenog klimatskog fonda (ZKF).

Dostavljene projektne ideje moraju biti:

• U skladu sa nacionalnim prioritetima - sektorskim politikama i zakonodavstvom;

• Jedino ostvarive uz finansijsku pomoć ZKF-a - ne mogu da ostvare finansijsku pomoć iz drugih izvora ili su je delimično ostvarili/u postupku su ostvarivanj, a neophodna su sredstva ZKF-a za njihovu potpunu realizaciju.

Izabrane projektne ideje biće sastavni deo Nacionalnog programa prioriteta za finansiranje iz ZKF-a. koji je do sada prepoznao kao prioritetne oblasti:

• Povećanje energetske efikasnosti u zgradarstvu;

• Održivu mobilnost, sa posebnim fokusom na promovisanje korišćenja električnih i hibridnih vozila i razvoj mreže stanica za punjenje iz obnovljivih izvora energije; i

• Prilagođavanje sektora poljoprivrede na izmenjene klimatske uslove, uvažavajući potencijale šuma i vodnih resursa.

Pravo da učestvuju u javnom pozivu imaju sve zainteresovane strane, uključujući ministarstva, lokalne samouprave, državne institucije, javna preduzeća, kao i privatne kompanije i nevladine organizacije.

Projektne ideje mogu biti infrastrukturni zahtevi, ali i projekti jačanja kapaciteta, odnosno tzv. Readiness projekti.

Krajnji rok za dostavljanje projektnih ideja je petak, 16. avgust 2019. godine do 15.30 časova.

Za dodatna objašnjenja i informacije koje se odnose na ovaj javni poziv zainteresovani se mogu obratiti na elektronsku adresu serbia-gcfeam@minpolj.gov.rs zaključno sa 16. avgustom 2019. godine, do 15.30 časova.

Detalje poziva možete naći na http://www.minpolj.gov.rs/poziv-za-dostavljanje-projektnih-ideja-koje-imaju-potencijal-projekata-za-finansiranje-iz-zelenog-klimatskog-fonda/

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Koordinaciono telo