Arhiva vesti
                   

POZIV ZA MLADE: „RAZVOJ OMLADINSKOG PREDUZETNIŠTVA U RURALNIM SREDINAMA“

5. Decembar 2016.

Medveđa, Lebane, Bojnik - Na konferenciji za novinare, predstavnici udruženja „Pokret mladih snaga Lebane“ predstavili su projekat „Razvoj omladinskog preduzetništva u ruralnim sredinama“ koji finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije u okviru javnog konkursa za programe i projekte u sprovođenju ciljeva nacionalne strategije za mlade.

Projekat „Razvoj omladinskog preduzetništva u ruralnim sredinama“ otpočeće 13. decembra tribinom u Bošnjacu i trajaće 6 meseci.

Ovaj projekat ima zadatak da aktivira i motiviše mlade iz ruralnih sredina u segmentu zapošljavanja, ali i da podigne njihova znanja u oblasti preduzetništva, ruralnog preduzetništva i organske proizvodnje, rečeno je na konferenciji.

Prvi deo projektnih aktivnosti uključeuje održavanje tribina u mesnim zajednicama, kako bi se mladi informisali o projektu i mogućnostima prijave za obuke, a nakon toga će biti izvršena selekcija 80 mladih, starosti od 15 do 30 godina, koji će proći kroz edukacije za pokretanje biznisa i izradu biznis plana, organsku proizvodnju i preduzetništvo u ruralnom turizmu“, rekao je Ivan Jović, koordinator projekta.

Partneri na realizaciji ovog projekta, čija je vrednost 1.300.000 dinara, su Kancelarije za mlade opština Lebane, Bojnik i Medveđa, kao i Nacionalna služba za zapošljavanje.

„Očekivani efekti ovog projekta su da najmanje 80 mladih ljudi iz seoskih sredina prođe ovu obuku i dobije sertifikate, sa kojima će kasnije lakše moći da se obrate postojećim fondovima i konkurisati za bespovratna sredstva, a ti sertifikati će biti priznati od strane Nacionalne službe za zapošljavanje”, dodao je Jović.

„Jedan od prioriteta Kancelarije za mlade je upravo zapošljavanje i samozapošljavanje mladih, i lepa je vest da postoji jedno udruženje koje može da realizuje ovakvu vrstu projekta. Sa mnom se slažu i kolege iz ostalih kancelarija, iz Bojnika i Medveđe, tako da ćemo u buućnosti sa zadovoljstvom učestvovati u realizaciji ovog i ostalih projekata“, rekao je Ivica Bogdanović, koordinatr Kancelarije za mlade iz Lebana.

Sve zainteresovane osobe, starosti od 15 do 30 godina, mogu da dobiju dodatne informacije  o vom projektu u udrženju „Pokret mladih snaga Lebane” ili na njihovoj fejsbuk stranici, kao i u Kancelarijama za mlade u opštinama Lebane, Bojnik i Medveđa.

Izvor: Info centar Jug i Koordinaciono telo