Arhiva vesti
                   

POZIV – PROGRAM ZA BRANITELjE I BRANITELjKE MANjINSKIH PRAVA (ROK: 4. NOVEMBAR 2019)

29. Oktobar 2019.

Institut za evropske poslove, uz podršku Ambasade SAD u Republici Srbiji, organizuje program „Branitelji i braniteljke manjinskih prava u Srbiji“

( http://iea.rs/en/blog/2019/10/24/poziv-za-ucesce-na-treningu/) koji će se održati u periodu od 26. novembra do 1. decembra 2019. godine u Kragujevcu.

Program se fokusira na značaj i mehanizme zaštite prava manjina i ima za cilj da pruži mogućnost mladim pravnicima, advokatima, studentima prava i nedavno diplomiranim pravnicima da direktno doprinesu unapređivanju ljudskih prava u Srbiji i time unaprede veštine koje će im biti neophodne u poslu koji obavljaju ili će obavljati.

Modul u trajanju od tri meseca se sastoji od šestodnevnog treninga, organizacije vršnjačkih edukacija, medijskih pojavljivanja i pisanja predloga praktičnih politika. Prvi trening je specijalno namenjen mladim pravnicima, advokatima, studentima prava i nedavno diplomiranim pravnicima.

Pozivaju se studenti i studentkinje prava, mlade pripravnici, pravnici advokati i tužioci iz Srbije da se prijave za učešće u ovom programu. Biće izabrano 20 učesnika i učesnica u skladu sa njihovom motivacijom, principima regionalne rasprostranjenosti, kulturne i jezičke raznolikosti i ravnopravnosti polova. Posebno se ohrabruju mladi pripadnici i pripadnice nacionalnih, verskih i drugih manjina da se prijave za učešće na treningu.

Program obuhvata trening koji se sastoji iz predavanja, radionica, diskusije učesnika i učesnica sa univerzitetskim profesorima, pravnicima, predstavnicima organizacija civilnog društva i institucija o značaju zaštite prava manjina i njihovoj primeni u praksi i aktivnosti nakon treninga. Trening obuhvata i posete institucijama od značaja za trening poput suda, Ombudsmana i slično.

Trening se sastoji od pet radnih dana sa vrlo intenzivnom agendom. U okviru svakog dana organizuju se četiri celine u trajanju od po 90 minuta.

Nakon treninga učesnici i učesnice imaju obavezu održavanja minimum jedne vršnjačke edukacije, medijskog pojavljivanja i pisanja predloga praktične politike na teme koje su obrađivane u programu.

Popunjeni prijavni formular, koji je dostupan na sajtu Instituta za evropske poslove (http://iea.rs/) pod odeljkom „Aktuelni konkursi“ i u delu „Aplikacioni formular“ u okviru projekta „Branitelji/ke manjinskih prava,“ treba da se pošalje na adresu mrd@iea.rs, najkasnije do 4. novembra 2019. god. do 10 časova. Lista odabranih učesnika će biti objavljena do 7. novembra 2019. godine. Organizaor će kontaktirati samo odabrane kandidate 5. novembra u periodu između 11 i 16 časova.

Odabranim kandidatima će biti dodeljena jednokratna stipendija koja će pokriti sve troškove smeštaja, prevoza i ishrane tokom trajanja programa.

Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi sa programom prosledite ih na mrd@iea.rs

Izvor: Institut za evropske poslove i Koordinaciono telo