Arhiva vesti
                   

POZIV POVRATNICIMA DA ULAŽU U PROIZVODNjU SIREVA

3. Jun 2020.

Beograd - Nacionalni tim za preporod sela Srbije pozvao je povratnike i sve druge zainteresovane građane da ulažu u sirarstvo, osnuju poljoprivredno gazdinstvo i udruže se u specijalizovane sirarske zadruge, koje će moći da konkurišu za podsticajna sredstva u okviru programa „500 zadruga u 500 sela".

Kopredsednik Nacionalnog tima, ministar Milan Krkobabić, smatra da je ulaganje u proizvodnju sireva veoma isplativo, te da je u sirarstvu zarada najmanje dva do tri puta veća od prodaje sirovog mleka, navodi se u saopštenju ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj.

Krkobabić naglašava da je proizvodnja sireva velika razvojna šansa, ali samo ako se proizvođači udruže u zadruge. Ukazao je na podatak da Srbija izvozi više sira i urde za čak 17,6 miliona evra nego što uvozi, dodajući da to pokazuje da Srbija ima velike potencijale u toj privrednoj grani.

U Srbiji ne postoji nijedna specijalizovana sirara u kojoj se isključivo proizvode sirevi, a broj mini mlekara kapaciteta do 5.000 litara mleka na dan, kojih je u našoj zemlji do pre nekoliko godina bilo više od 200, smanjen je na manje od 100 aktivnih, zbog smanjenja broja muznih grla i proizvodnje mleka.

Kako napominje, tradicionalno mlekarstvo se može očuvati kroz manufakturnu proizvodnju autohtonih proizvoda, čime se stvara šansa za izvoz karakterističnih vrsta sireva sa našeg podneblja.

Vraćanje uloženog novca može se očekivati za 3 do 5 godina, što zavisi od toga da li proizvođač sira ima svoj zapat ili otkupljuje mleko, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da objekti za izradu sira mogu biti zanatske radionice, mini mlekare i zadružne mlekare.

Oprema za mini mlekaru u zanatskoj radionici košta od 3.000 do 5.000 evra, dok oprema za zadružnu siraru košta  od 20.000 do 50.000 evra zavisno od kapaciteta i stepena automatizacije.

Izvor: RTV i Koordinaciono telo