Arhiva vesti
                   

POZIV ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA ZA OBUKU U OBLASTI STRATEŠKOG PLANIRANjA

3. Februar 2016.

TACSO Resursni centar Građanskih inicijativa (TACSO RC GI), uz podršku TACSO kancelarije u Srbiji, pokreće Program obuke nove generacije trenera za proces strateškog planiranja u organizacijama civilnog društva. Osnovni cilj je jačanje civilnog društva kroz doprinos procesima strateškog planiranja pojedinačnih organizacija i mreža organizacija civilnog društva kako bi u potpunosti ostvarili svoj potencijal za društvene promene u oblastima u kojima deluju. Očekuje se da Program ostvari sledeće rezultate:

  1. Osnaživanje pojedinaca da uspešno odgovore na potrebe organizacija civilnog društva u vezi sa strateškim planiranjem
  2. Promocija trenera, njihovih veština i znanja u okviru civilnog društva
  3. Osnaživanje trenerske baze TACSO Resursnog centra Građanskih inicijativa

Program će se odvijati u vidu dvomodularne obuke (dva trodnevna treninga) i mentoring podrške, u okviru kojih će biti predstavljene tehnike i alati potrebni za uspešno strateško planiranje, sa ciljem jačanja veština budućih trenera. U periodu između dva modula polaznici će imati obavezu da se angažuju kroz izradu zadataka čije je uspešno ispunjavanje jedan od uslova za nastavak učešća u programu. Zadaci će se sastojati od rada sa konkretnim organizacijama civilnog društva na sačinjavanju strateških dokumenata, a uz mentorsku podršku eksperata TACSO RC GI. Treneri će u svom daljem radu primenjivati standard TACSO RC GI. Konačni zadatak trenera će biti izrada Strateškog plana jedne organizacije ili mreže civilnog društva (sopstvene ili po izboru). Kadidati koju uspešno završe obuku dobiće sertifikat.

Realizacija je planirana za period između februara 2016. i maja 2016. godine. Prvi modul će biti održan od 26. do 28. februara u Beogradu, a drugi tokom aprila 2016. godine (precizni termin održavanja drugog modula će biti naknadno određen).

Obukom će biti obuhvaćeno 20 polaznika. Kandidati treba da zadovolje sledeće kriterijume:

  • Osnovno poznavanje procesa strateškog planiranja
  • Poznavanje osnova funkcionisanja i rada organizacija civilnog društva i mreža
  • Posedovanje osnovnih trenerskih veština (veštine prezentacije i facilitacije)
  • Senzibilisanost za rad sa ranjivim i marginalizovanim grupama

Odabir će vršiti komisija na osnovu CV-ja i aplikacionog formulara. Komisija zadržava pravo da pojedine kandidate pozove na razgovor radi dodatne procene navedenih kvalifikacija.

Detalji međusobnih očekivanja i obaveza učesnika i organizatora biće utvrđeni nakon završenog procesa selekcije. TACSO Resursni centar Građanskih inicijativa snosi sve troškove treninga za trenere (putovanje do mesta obuke, smeštaj, hrana, materijali za rad).

Svi zainteresovani kandidati se mogu prijaviti popunjavanjem upitnika (https://docs.google.com/a/gradjanske.org/forms/d/1CXcBd2Pf2EbalsEV3MmJ71c_aXAA-l6ng1-FawfTep0/viewform?c=0&w=1)  i slanjem CV i na mejl info.rs@tacso.rs do 16. februara 2016. godine.  Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na navedeni mejl ili putem telefona na 011/3284188, a kontakt osoba je Bojana Selaković.

Odabrani kandidati će biti obavešteni o ishodu selekcije kandidata do 19.februara 2016. godine.

Izvor: TACSO Resursni centar Građanskih inicijativa i Koordinaciono telo