Arhiva vesti
                   

POZIV MLADIM ROMIMA I ROMKINjAMA DA SE PRIJAVE ZA PROGRAM OBUKA I PRAKSI

25. Januar 2016.

Beograd - Krovna organizacija mladih i Udruženje mladih Roma Srbije pozivaju sve zainteresovane mlade Rome i Romkinje, starosti do 30 godina, da se prijave za obuku i program praksi u okviru projekta „Više iskustva za više prilika za zaposlenje mladih Roma i Romkinja".

Projekat omogućuje mladim Romima i Romkinjama da steknu prvo radno iskustvo, koje će doprineti povećanju njihove zapošljivosti na tržištu rada, kao i težnji da se izbore sa predrasudama društva u koje žele da se uključe.

Među najugroženijim grupama u pronalaženju posla spada romska nacionalna manjina, a ako posmatramo po starosnim kategorijama najviše prijavljenih Roma kod Nacionalne službe za zapošljavanje su mladi do 30 godina. Ovim projektom želimo da motivišemo romsku omladinu da aktivno traži posao, kako bi se prevazišla isklljučenost i začarani krug siromaštva, kroz povećani socijlani kontakt van romske zajednice. Podstičemo profesionalni i lični razvoj kako bi se integrisali u društveni život na lokalnom nivou.

U okviru projekta održaće se dve osnovne aktivnosti. Trodnevni trening za jačanje kapaciteta i podizanje zapošljivosti učesnika, kako bi mogli da se uključe u aktivno traženje posla sa stečenim znanjem i veštinama. Nakon toka imaće priliku da kroz dvomesečne prakse u organizacijama civilnog društva steknu i prva radna iskustva koja bi trebalo da doprinesu njihovom profesionalnom usavršavanju.

Trening će biti održan od 5. do 7. februara u Nišu, a radne prakse tokom marta i aprila u više gradova i opština u Srbiji.

Svi zainteresovani mladi Romi i Romkinje do 30 godina mogu se prijaviti za učešće bez obzira na stepen obrazovanja i dosadašnje radno iskustvo popunjavanjem formulara na linku (http://www.koms.rs/koms-i-umrs-pozivaju-mlade-rome-i-romkinje-na-program-treninga-i-praksi/), najkasnije do 28. januara.  

Za sve dodatne informacije o projektu i prijavama možete kontaktirati Vladana Đukanovića, koordinatora programa Krovne organizacije mladih Srbije, putem i-mejla vladan.djukanovic@koms.rs.

Projekat se finansira iz budžeta Republike Srbije – Kancelarije za ljudska i manjinska prava, u okviru programa radi unapređenja i zaštite ljudskih i manjinskih prava u Republici Srbiji, kao deo programa radi unapređenja položaja i statusa Roma u Republici Srbiji.

Izvor: Krovna organizacija mladih Srbije i Koordinaciono telo