Arhiva vesti
                   

POZIV DECI I MLADIMA DA SE PRIJAVE ZA PANEL MLADIH SAVETNIKA ZAŠTITNIKA GRAĐANA (ROK: 31.05.2019)

27. Maj 2019.

Zaštitnik građana poziva devojčice i dečake uzrasta od 13 do 15 godina sa prebivalištem na teritoriji Republike Srbije da se prijave za učešće u Panelu mladih savetnika Zaštitnika građana.

Članstvo u Panelu mladih savetnika obnavlja se u 2019. godini novim članovima i članicama osnovnoškolskog uzrasta i tim povodom Zaštitnik građana upućuje deci – učenicima/ama šestog i sedmog razreda u školskoj 2018./2019. godini Javni poziv, koji će biti otvoren do 31.5.2019. godine. Javni poziv je objavljen na internet stranama Zaštitnika građana i upućen svim osnovnim školama u Srbiji i svim ustanovama socijalne zaštite u kojima borave deca.

Panel mladih savetnika Zaštitnika građana postoji od 2010. godine i čini ga tridesetoro dece i mladih iz svih regiona Republike Srbije, koji se biraju Javnim pozivom na period od dve godine. Panel predstavlja oblik trajnog učešća dece u radu Zaštitnika građana i njegova osnovna uloga je da prenese Zaštitniku građana teme koje su važne deci i mladima, da ukaže na probleme sa kojima se deca susreću, da predstavi stavove, ideje i predloge dece i pokrene pitanja koja su od značaja za poboljšanje položaja dece i mladih u Srbiji. Broj mladih savetnika i savetnica je stalan, a novi članovi/ce se biraju periodično ili po potrebi.

Članovi i članice Panela će biti izabrani po sledećim principima: srazmerna regionalna zastupljenost, jednak broj dečaka i devojčica i zastupljenost dece iz osetljivih društvenih grupa.

Više informacija o načinu prijavljivanja potražite na www.ombudsman.rs

Izvor: Zaštitnik građana i Koordinaciono telo