Arhiva vesti
                   

POVLASTICE ZA ENERGETSKI UGROŽENE GRAĐANE

4. Decembar 2019.

Republika Srbija je u budžetu za iduću godinu izdvojila za energetski ugrožene građane više nego prošle – milijadu i 560 miliona dinara. Građanima nije lako da ispune sve kriterijume za sticanje tog statusa, a glavna prepreka je i dalje nedovoljna informisanost, za što su odgovorne lokalne samouprave.

Pravo na 120 do 250 besplatnih kilovat sati struje i do 75 kubnih metara gasa mesečno, bez podnošenja zahteva, direktno ostvaruju primaoci socijalne pomoći i dečijeg dodatka. Za jednočlano domaćinstvo granica je prihod do 14.571,74 dinara, sa dva i tri člana do 21.216,14 dinara, za porodice sa četiri i pet članova do 27.856,18 dinara, sa šest i više članova do 35.030,72 dinara.

„To je uredba koju je donela Vlada Republike Srbije i ona se primenjuje u čitavoj Srbiji. Neko pređe cenzus pa ne ostvari pravo”, rekla je Danijela Milosavljević, većnica za socijalna pitanja u opštini Vranje.

Povlastice za struju važe jednu kalendarsku godinu, pa svi koji ostvruju to pravo moraju da pripreme novi zahtev kako bi im od janura 2020. godine ponovo stizali umanjeni računi.

Izvor: RTV Ritam i Koordinaciono telo