Arhiva vesti
                   

POVEĆAVA SE BROJ KORISNIKA USLUGA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD U BUJANOVCU

20. Mart 2017.

Bujanovac - Na teritoriji bujanovačke opštine je prošle godini bilo 4. 130 korisnika usluga Centra za socijalni rad. 

„Prema najnovijim podacima, oko hiljadu porodica prima socijalnu pomoć, dok iznos sredstava varira od slučaja do slučaja. Mesečni iznos se kreće u rasponu od osam do 26 hiljade dinara,” kaže direktor  te  ustanove Nijazi Ahmeti.

Ahmeti je dodao da prioritet u dobijanju socijalne pomoći imaju porodice sa starim članovima, decom i one koje su bez ikakvih prihoda, a odluku o dobijanju socijalne pomoći donosi stručni tim Centra za socijalni rad, koji kompletira dokumentaciju i izlazi na teren.

Prema podacima iz 2016 godine, oko 300 osoba iz opštine Bujanovac prima naknadu za pomoć i negu drugog lica, a mesećni iznos naknade zavisi od stepena invalidnosti i iznosi od 10. 000 do 27. 000  dinara.

Kako je rekao  Ameti, devetoro dece  iz bujanovačke opštine smešteno je po hraniteljskim porodicama u samoj opštini, ali i u drugim opštinama u Srbiji.

U Bujanovcu postoji pet hraniteljskih porodica, a  trenutno o deci brinu dve srpske i jedna albanska hraniteljska porodica.

„U bujanovačkoj opštini je zabeleženo oko 40 slučajeva porodičnog nasilja, koji uključuju i partnersko nasilje, koga je bilo u 12 slučajeva,” kaže Ahmeti,

Žene  prijavljuju nasilje Policijkoj stanici u Bujanovcu, dok je u Centru prijavljeno četiri slučaja.

Ahmeti  je dodao da se u poslednje vreme u Bujanovcu povećao i broj razvoda, koji su uglavnom sporazumni i uključuju  i  fiktivne razvode  radi postizanja nekog cilja u inostranstvu, sklapanja braka i slično.

On je dodao da se to “obično odnosi na Albance i Rome”.

Rad Centra za socijalni rad finansira se sredstvima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, dok opština Bujanovac izdvaja sredstva za kratkoročnu pomoć i materijalne troškove.

Izvor: Jugpres i Koordinaciono telo