Arhiva vesti
                   

POTPISAN SPORAZUM O MULTIETNIČKOJ VLASTI U BUJANOVCU

22. Oktobar 2010.

Predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković potpisao je juče sa predstavnicima političkih partija Srba i Albanaca sporazum o stvaranju multietničke vlasti u Bujanovcu.

Osim Mrkovića dokument su potpisali predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi, predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi, predsednik Partije za demokratski progres Jonuz Musliu, predsednik Demokratske unije Albanaca Mejdi Zećiri, poverenik Demokratske stranke – koalicija „Za evropsku Srbiju Boris Tadić“ Saša Pešić i ispred grupe građana “dr. Stojanča Arsić i dr. Miodrag Milković“ Stojanča Arsić.

Prema ovom sporazumu vlast u opštini Bujanovac činiće pored dosadašnje tri albanske, dve srpske stranke i jedna grupa građana. Vlast u Bujanovcu činiće Partija za demokratsko delovanje koja ima 13 odbornika, Pokret za demokratski progres sa 6 odbornika, Demokratska unija Albanaca sa tri odbornika. Tri odbornika ima i koalicija „Za evropsku Srbiju Boris Tadić“ (dva DS i jedan G 17 +) kao i grupa građana „dr. Stojanča Arsić i dr. Miodrag Milković“.

Dokument prevdiđa da srpske partije dobiju mesto pomoćnika predsednika opštine, zamenika predsednika skupštine opštine jednog načelnika opštinske uprave, četiri člana Opštinskog veća direktora apoteke, biblioteke i mesto zamenika direktora Doma zdravlja.

Predstavnici srpskih i albanskih stranaka koje čine novu vladajuću većinu u skupštini Bujanovca poručili su da će najveću korist od stvaranja multietničke vlasti imati građani opštine.

Predsednik Koordinacionog tela Milan Marković izjavio je da je proširenje vlasti srpskim dobornicima poruka da je saradnja osnovni uslov za normalan život građana.

„Ovo je jedan od uspeha koji smo zajedno ostvarili u protekle dve godine, a od nove vlasti očekujem da bude odgovorna i da brine o građanima“, rekao je Marković. On je napomenuo da će proširenje vlasti u Bujanovcu omogućiti bržu integraciju Albanaca u državne institutcije, kao i političku stabilnost, i iskazao nadu da će se isto dogoditi u Preševu.

Riza Halimi, narodni poslanik, takođe je izrazio nadu da će sporazum biti potpisan i u Preševu, navodeći da će stvaranje multietničke vlasti dati podstrek centralnim vlastima da smelije krenu u proces integracije Albanaca u državne organe, ali i u intenzivniji rad na ekonomskoj revitalizaciji tog područja.

Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac, naveo je da će dve srpske stranke dati pomoćnika predsednika opštine, zamenika predsednika skupštine opštine, četiri člana opštinskog veća, kao i čelne funkcije u nekoliko javnih preduzeća i ustanova, dok će sporazum Albancima omogućiti integraciju u državne institucije.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i šef misije OEBS u Srbiji Dimitros Kipreos koji je pozdravio je potpisivanje sporazuma o stvaranju multietničke vlasti u Bujanovcu rekavši da se radi o pomaku od ključne važnosti.

„Sporazum albanskih lidera iz Bujanovca da oforme koaliciju sa sugrađanima srpske nacionalnosti  kako bi zajedno upravljali ovim gradom, predstavlja pomak od ključne važnosti. Nadam se da će ta odluka, koja naglašava da je konstruktivna saradnja ipak moguća, dobiti odjek koji zaslužuje. Ovaj sporazum primenjuje suštinsku komponentu Sporazuma o rekonstrukciji Koordinacionog tela od prošle godine“, istakao je Kipreos.

"Cenimo ulogu predsednika Koordinacionog tela ministra Milana Markovića u postizanju ovog sporazuma i ohrabrujemo sve stranke da učine dodatne korake u pprocesu integracije Albanaca u državne ustanove, kako je predviđeno sporazumom iz 2009. godine“, dodao je Kipreos.

Sporazum je još jedan osnov za rešavanje životnih pitanja Albanaca, Srba i Roma u Bujanovcu.