Arhiva vesti
                   

POMOĆ U SUOČAVANjU SA PROBLEMIMA

10. Avgust 2011.

Program „Održavanje mira i inkluzivni lokalni razvoj“ (PBILD) je zajednički program UN na jugu Srbije, koji realizuju Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kao vodeća agencija na programu, Dečiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF), Program Ujedinjenih nacija za ljudska naselja (UNHABITAT), Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), Međunarodna organizacija rada (ILO) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM). UN agencije sarađuju sa svim opštinama Jablaničkog i Pčinjskog okruga, sa Vladom Srbije, kao i sa Koordinacionim telom Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Kancelarijom zaštitnika građana i Komesarijatom za izbeglice.

PBILD program će pomoći Jablaničkom i Pčinjskom okrugu u suočavanju s postojećim i očekivanim problemima zapošljavanja, uključujući i probleme vezane za stručno usavršavanje i prilagođavanje školskih programa.

PBILD tim, koji radi iz Kancelarije UN u Bujanovcu, čini 14 članova, koje su angažovale svaka od šest UN partnerskih agencija. Tim radi kao „Jedan UN“, pri čemu je svaka agencija odgovorna za sprovođenje aktivnosti za koje su specijalizovane. PBILD program je vredan osam miliona dolara, a finansira ga pet velikih međunarodnih donatora: španski Fond za dostizanje milenijumskih ciljeva razvoja, Švedska agencija za međunarodni razvoj (SIDA), Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), Kraljevina Norveška i Program UNDP. Program se sprovodi na jugu Srbije u periodu od 2009. do 2012. godine.