Arhiva vesti
                   

POMOĆ ROMIMA ZA POČETAK PRIVATNOG PREDUZETNIŠTVA

28. April 2014.

Vranje -U okviru projekta „ Podrška romskom preduzetništvu kao alternativa traženja  azilne zaštite u EU“, troje preduzetnika romske nacionalnosti dobilo je pomoć za pokretanje sopstvenog biznisa. Milkica Mihajlović iz Trebešinja, Igor Kurtić iz Bujanovca i Stanko Selimović iz Vranja  imali su najbolje bznis ideje u konkurenciji od 54 pojedinaca koji su konkurisali na ovom projektu. Njima je u svrhu pomoći za pokretanje posla ugovorom pripalo po 150 000 dinara.

Prema rečima Ivane Stošić, direktorke Biznis inkubator Centra (BIC) u Vranju, pružanje pomoći Romima u cilju otvaranja novih radnih mesta ima za svrhu  da odvrati ljude ove ljude od odlaska  I traženja azila u nekoj od zapadnih zemalja.

Milica Mihajlović će se oprobati u uzgoju pčela i proizvodnji meda, Igor Kurtić će pokrenuti proizvodnju helijumskih balona za dekorisanje, dok će Stanko Selimović otvoriti štampariju za kancelarijski materijal.

Projekat „ Podrška romskom preduzetništvu kao alternativa traženja  azilne zaštite u EU“ rezultat je rada Romskog centra za demokratiju u saradnji sa grupom „ 484“ iz Beograda i „BIC“  iz Vranja. Finansijsku podršku od 994.000 dinara obezbedila je Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije.

Izvor: Jugmedia i Koordinaciono telo