Arhiva vesti
                   

POMOĆ PRIVREDNICIMA NA JUGU SRBIJE

13. Februar 2015.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je u Bujanovcu da će država i dalje kroz razne programe pomagati nerazvijene opštine na jugu Srbije, u koje spadaju i opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.   On je nakon razgovora sa predsednicima opština Preševo, Bujanovac i Medveđa,  Ragmijem Mustafom, Nagipom Arifijem i Dragišom Petrovićem, podsetio da su  subvencije u vrednosti od 160 miliona dinara već podeljene preko Koordinacionog tela, kao i da je planirano još 166 miliona dinara za finansiranje različitih projekata u te tri opštine. Ministar Sertić je naglasio da je važno razvijati privredu jer, kako je rekao, „to je život“.

„Planiramo da otvaramo biznis inkubatore da bi ovaj deo naše zemlje, koji se nalazi pored Koridora 10,  učinili privlačnijim za investitore. Ideja je da Beograd ne bude tako daleko od drugih krajeva naše zemlje. Zato je veoma važno da svi potezi budu u interesu zemlje i zato je i najviše poslova  premijera i Vlade Srbije okrenuto ka ekonomiji“, izjavio je ministar Sertić.

Predsednik opštine Bujanovac, Nagip Arifi, izrazio je zadovoljstvo što se ministri ove Vlade interesuju za jug Srbije.

„Od 2007. godine nijedan ministar privrede nije bio u Bujanovcu i veoma smo zadovoljni što je ministar Sertić danas ovde sa njegovom  kompletnom ekipom. Mi smo ministru i njegovom timu predstavili potencijale ovog kraja i nadamo se da će  privreda početi da se razvija,  jer dobra privreda daje i političku stabilnost“, izjavio je predsednik opštine Bujanovac, Nagip Arifi.

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu,  Zoran Stanković, ocenio je da su razgovori  sa predsednicima tri opštine bili veoma konkretni i da, stoga,  očekuje da će 2015.godina biti godina privrednog  razvoja opština Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Nakon razgovora sa predsednicima opština, ministar Sertić je u Bujanovcu posetio firmu „ Megal“, koja se bavi proizvodnjom kotlova za parno grejanje. Po obilasku fabrike u kojoj je zaposleno 120 radnika, on je izjavio da takve firme imaju perspektivu i da će Ministarstvo privrede i Privredna komora Srbije pomoći  „Megalu“ u pronalaženju novih partnera.

Preduzeće „ Megal“ godišnje proizvede više hiljada kotlova, a 50 odsto proizvedenih kotlova  se izveze u okolne zemlje.

Delegacija ministarstva privrede, predvođena ministrem Sertićem, i predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković su obišli i privatno preduzeće „Termopan glas“ u Bujanovcu.

Poseti ministra Sertića i predsednika Koordinacionog tela Stankovića se, tokom popodneva,  pridružio  i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Aleksanadar Vulin, koji je tom prilikom  dodelio rešenja o isplati potraživanja za 126 bivših radnika D.O.O. „Lagado“, koje je u stečaju.

Sertić i Stanković su imali  sastanak i sa privrednicima ove tri opštine, tokom koga su razmenjena mišljenja o stanju privrede u spomenute tri opštine.

Na kraju radne posete, ministar Sertić je u maloj sali Doma kulture održao predavanje studentima subotičkog Odeljenja Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu.

Izvor: Koordinaciono telo