Arhiva vesti
                   

POMOĆ DRŽAVE ZA OBNOVU STACIONARA

13. Mart 2008.

Pripreme rehabilitacione bolnice „Bujanovac” za novu sezonu
Bujanovačka Banja „Bujanovačka Banja „Vrelo” građena je pre skoro četvrt veka i to što je urađeno danas ne zadovoljava standarde uređene banje. Naša banja prošle godine dobila je status specijalne bolnice i, imajući to u vidu, određeni kriterijumi moraju se ispuniti. Sadašnji uslovi smeštaja su na nivou prosečnog hotela zbog čega upravo preduzimamo mere da bismo dostigli razvijenije banje”, obrazlaže direktor specijalne bolnice „Bujanovac” Slobodan Jovanović zahtev Ministarstvu zdravlja za pomoć u obnovi banjskog stacionara i nabavku neophodne opreme. Jovanović kaže za „Privredni pregled” da će, ako im se odobri celokupan iznos – blizu 90 miliona dinara, moći da rekonstruišu sve sobe, opreme laboratoriju i kupe ultrazvučni aparat za internističke i ginekološke preglede. Bujanovačka Banja u potpuno novom ruhu dočekala bi sezonu. Državnim sredstvima lane je renoviran terapijski blok, kuhinja, nešto je učinjeno i sopstvenim rezervama. Međutim, dodaje Jovanović, ovo su kapitalne intervencije – rekonstrukcija sanitarnih čvorova, podova, one osnovne infrastrukture.
Sređivanje lečilišta važno je i iz još jednog razloga. Svojevremeno „Vrelo“ je započelo pregovore o saradnji s Vojnomedicinskom akademijom u Beogradu. Ti kontakti sad su obnovljeni. Uspostave li se čvršće veze, pacijenti VMA oporavljali bi se u Bujanovačkoj Banji koja je, po jedinstvenom spoju lekovite vode, najboljeg peloida i prirodnog gasa, kao što se zna, svetska retkost. Isprva, već ovih dana na Vojnomedicinskoj akademiji organizovaće se prezentacija banjske robne marke parafanga, ističe Jovanović, lekovitog blata u pločama koje će se najverovatnije primenjivati i na samoj Akademiji. To bi predstavljalo i početak nove afirmacije nekadašnjeg ambicioznog programa bujanovačkog lečilišta – „Banja u kući”.
Sve što se preduzima, po Jovanovićevim rečima, trebalo bi da utiče uopšte na povećanje posećenosti Banje. Lane su joj kapaciteti bili šezdeset odsto popunjeni što ovde smatraju nedovoljnim. Sem nedostataka u smeštajnoj ponudi, u dobroj meri to je posledica i njenog položaja rubne banje prema Kosovu i Metohiji. U ovom času zauzeta je polovina postelja. Cene su nešto više nego protekle godine – takozvani beodan u dvokrevetnoj sobi košta 1.800 dinara. Specijalna bolnica „Bujanovac” među rehabilitacionim centrima je koje je država odlučila da privatizuje. Jovanović je, ipak, ubeđen da ova banja ne bi trebalo da se proda. Ona je dobro organizovana celina povezana toplim vezama i to ne bi valjalo dirati. No, u njenom sastavu je nedovršeni veliki kompleks u Prohoru Pčinjskom zamišljen kao omladinski, rekreacioni centar, škola u prirodi. I ako bi što moglo da se privatizuje, to je taj kompleks.