Arhiva vesti
                   

POLITIČKIM I INSTITUCIONALNIM PREDSTAVNICIMA ALBANACA PREŠEVA I BUJANOVCA

11. Februar 2014.

Poštovani,

Krajem novembra 2013. godine, kao politički i institucionalni predstavnici Albanaca Preševa i Bujanovca uputili ste dopis Vladi Republike Srbije, predsedniku Vlade Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću o vašoj odluci i razlozima za privremeni prekid razgovora sa predstavnicima Vlade Republike Srbije.

Vlada Republike Srbije ovlastila je Koordinaciono telo da odgovori na vaš dopis i ponovo izrazila punu spremnost da u konstruktivnom razgovoru rešava sva pitanja koja ste predložili, a Vlada prihvatila, pa i ona pomenuta u predmetnom dopisu, a na osnovu Ustava i zakona Republike Srbije i međunarodnih konvenicija o pravima nacionalnih manjina.

Kao što vam je poznato, na početku naših razgovora definisali smo principe zajedničkog rada i ponašanja. Posle rekonstrukcije Vlade dogovoreni su kratkoročni (do šest meseci), srednjoročni (do godinu dana) i dugoročni (preko godinu dana) ciljevi i realizacija po predmetnim pitanjima. Premijer Republike Srbije je, na sastanku koji smo imali u njegovom kabinetu oktobra 2013. godine zatražio da se na svaka tri meseca, u njegovom i prisustvu svih učesnika razgovora, analiziraju rezultati i realizacija dogovorenih rešenja i utvrdi odgovornost svakog učesnika u razgovorima koji ne poštuje i sprovodi dogovorena rešenja.

Posle izuzetno uspešnog i konstruktivnog razgovora, kako ste sami naveli, sa ministarkom zdravlja, koji je održan oktobra meseca u Preševu, za 26. novembar 2013. godine bio je zakazan sastanak sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali nije održan zbog vaše odluke da privremeno prekinete razgovore sa Vladom Republike Srbije. Podsećam vas da smo za period novembar – februar planirali i sledeće teme za razgovor: zastupljenost/integracija u državne institucije, decentralizacija u pravosuđu, ekonomski oporavak, obrazovanje, kultura, mediji, službena upotreba jezika, pisma i nacionalnih simbola, bezbednost i mere za uspostavljanje poverenja.

Prekid razgovora nikome nije doneo dobro, a pogotovu ne građanima Preševa i Bujanovca. Da smo, po dogovorenoj i navedenoj dinamici, obavili predviđene razgovore, sigurno bi danas za mnoga pitanja imali predloge prihvatljivih rešenja.

Zbog toga još jednom izražavam uverenje da samo kroz razgovore svih zainteresovanih strana mogu da budu pronađena rešenja za probleme sa kojima se suočavaju građani Preševa i Bujanovaca, i u ime Vlade Republike Srbije pozivam vas na nastavak razgovora ubeđen da je to u interesu svih ljudi koji žive na ovom prostoru naše zemlje.

PREDSEDNIK KOORDINACIONOG TELA

prof. dr Zoran Stanković