Arhiva vesti
                   

PODSTICAJ RAZVOJU PREDUZEĆA NA JUGU SRBIJE

17. April 2013.

U Vladi Srbije je danas potpisan Memorandum o razumevanju koji treba da doprinese rešenju problema nezaposlenosti i nedovoljne razvijenosti juga i jugozapada Srbije, kroz jačanje sektora malih i srednjih preduzeća.

Memorandum su potpisali ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, direktorka Misije USAID – a u Srbiji Suzan Fric i direktor Nacionalne agencije za regionalni razvoj Ivica Eždenci.

Ministarka Kalanović je istakla da je taj sporazum potvrda uspešne saradnje Vlade Srbije i SAD i da će doprineti rešenju najkrupnijih problema na jugu i jugozapadu zemlje, a to su velike regionalne razlike i nezaposlenost.

Aktivnosti predviđene memorandumom biće sprovedene u 12 opština, koje obuhvataju Vranje, Leskovac, Preševo, Bujanovac, Medveđu, Rašku, Novi Pazar, Sjenicu, Tutin, Priboj, Prijepolje i Novu Varoš, a Ministarka Kalanovićev je naglasila da su ove opštine najbolji izbor, jer je u njima najveća stopa nezaposlenosti u Srbiji. Podrška obuhvata tehničku i finansijsku pomoć, projekat će sprovoditi direktno USAID i Vlada Srbije, a još nisu tačno opredeljena finansijska sredstva za te namene.

Kalanovićeva je pohvalila USAID  pošto, kako je rekla, reaguje ne onda kada toj agenciji odgovara, već kada su problemi najveći. Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi ocenio je da saradnja USAID-a i Vlade Srbije predstavlja sasvim novi pristup, za koji će budućnost pokazati da je bolji od dosadašnjih, pošto će srpskim vlastima i po okončanju projekata ostati ojačani kapaciteti za pomoć građanima. Vlada Srbije će, prema njegovim rečima, u naredne dve godine ojačati svoje kapacitete, a građani na jugu zemlje će unaprediti svoja mala i srednja preduzeća i poboljšati svoj ekonomski položaj. Na pitanja novinara o kolikom finansijskom iznosu pomoći je reč, Kirbi je odgovorio da je u pitanju višemilionski iznos, a Fricova da je prvobitno planirano šest do sedam miliona dolara, ali su napomenuli da je ta suma podložna promenama, jer će zavisiti od budžeta koji usvaja Kongres.

Eždenci je ukazao da je današnji sporazum prvi korak ka ugovoru za projekte razvoja juga i jugozapada Srbije, istakavši da je to prvi put u Evropi da jedna nacionalna institucija sprovodi takve projekte, koje finansiraju SAD preko USAID - a. On je napomenuo da su u opštinama obuhvaćenim ovim memorandumom zarade mnogo manje od proseka u Republici i dvostruko manje nego u Beogradu.

Izvor: Tanjug