Arhiva vesti
                   

PODSTICAJ POLjOPRIVREDNICIMA

27. Decembar 2017.

Preševo, Bujanovac, Medveđa - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je da je Srbija, nakon osam godina, počela da koristi pretpristupna bespovratna sredstva EU za poljoprivredu – IPARD u iznosu od 175 miliona evra.

Nedimović je istakao da je resorno ministarstvo  raspisalo prvi javni poziv za dobijanje IPARD sredstava za kupovinu nove mehanizacije i opreme, a zahtevi za odobravanje prava na podsticaje mogu se podneti do 26. februara 2018. godine. Ministar je naglasio da su pomenuta sredstva namenjena malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima, i to za sve što je najpotrebnije poljoprivredniku, uz napomenu da se ovo ne odnosi na velike proizvođače, jer oni nemaju pravo da učestvuju.

Javni poziv za kupovinu novih traktora biće raspisan 4. januara 2018. godine, a rok za podnošenje zahteva biće od tog dana do 26. februara 2018. godine. Visina podsticaja iznosi od 60 do 80 odsto, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području i da li se investicija odnosi na upravljanje otpadom i otpadnim vodama.

Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća i povrća i ostali usevi (određene vrste žitarica i industrijskog bilja). Iznosi podsticaja koje korisnik može da ostvari u sektorima voća, povrća i u sektoru useva mogu biti od 5.000 do 700.000 evra, a za sektore mleka i mesa od 5.000 do 1.000.000 evra.Prihvatljive investicije i troškovi odnose se na kupovinu nove mehanizacije, opreme i traktora i opšte troškove .

Izvor: RTV Ritam i Koordinaciono telo