Arhiva vesti
                   

PODSTICAJ MINISTARSTVA PRIVREDE ZA INVESTITORE KOJI ULAŽU U BANjE

15. Mart 2018.

Beograd – „Investitori koji su spremni da ulažu u hotele u lokalnim samoupravama u banjskim područjima mogu da računaju na podsticaje Ministarstva privrede, jer je Vlada Republike Srbije usvojila uredbu koja reguliše dodelu podsticaja u ove svrhe,“ izjavio je resorni ministar Goran Knežević.

„Naše banje imaju potencijal da se razvijaju i da budu zanimljivije turistima, ali su im za to potrebne investicije. Mi smo, kao država, spremni da podržimo ulagače koji taj potencijal prepoznaju i koji su spremni da ulažu u hotele u banjama”, rekao je Knežević u izjavi Tanjugu.

Prema njegovim rečima, investicije koje bi država podržala trebalo bi da doprinesu razvoju već postojećih banja, ali ujedno i utvrđivanju novih banjskih područja, jer u Srbiji, dodao je, postoji veliki broj neiskorišćenih izvora termalne i mineralne vode sa lekovitim svojstvima.

Ministarstvo privrede se, prema uredbi koja je usvojena 8. marta 2018. godine, opredelilo da podrži investicione projekte u sektoru usluga hotelskog smeštaja u banjskim područjima čija je minimalna vrednost dva miliona evra i kojima se obezbeđuje zapošljavanje najmanje 70 novih radnika na neodređeno vreme.Ulagači mogu da računaju na podsticaje u visini do 50 odsto opravdanih troškova, ako je reč o velikim firmama, 60 odsto za srednja i 70 odsto za mala preduzeća koja bi ulagala u hotele u banjama. Novom Uredbom o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija definišu se uslovi i način privlačenja i podsticanja ulaganja od posebnog značaja i projekata kojima se zapošljava više od 100 novih radnika, ali i projekata kojima se zapošljava do 100 novih ljudi.

Izvor: Tanjug i Koordinaciono telo