Arhiva vesti
                   

PODRŽAVALI MALA I SREDNjA PREDUZEĆA I MLADE

15. Oktobar 2012.

Izvor: Jugpress / Bujanovac - Direktor USAID-ovog Programa ekonomske sigurnosti, Majkl Pilsberi, izjavio je da je u okviru tog programa u proteklih šest godina u različite projekte uloženo 24 miliona dolara.

„ Od tog iznosa je oko osam miliona dolara potrošeno na opštine širom Srbije u okviru pomoći za jačanje njihovog reagovanja i planiranja u vanrednim situacijama“, rekao je Pilsberi i dodao da je „Bujanovace takođe bio uključen u tu komponentu programa“.

„ Preostalih 14 miliona dolara su bili podeljeni tako što je polovina novca potrošena u Sandžaku, a polovina na jugu Srbije. Mi smo u okviru komponente za jačanje sigurnosti imali dva prioriteta. Prvi prioritet se odnosio na direktnu podršku malim i srednjim preduzećima koja su želela da ojačaju i osvajaju nova tržišta. Podržali smo oko 100 biznisa na području juga Srbije, a oni su tokom ove godine zaradili više od sedam miliona dolara, zahvaljujući novim ugovorima koje su potpisali, sajmovima i pruženoj podršci“, rekao je Pilsberi.

U okviru podrške drugoj komponenti, jačanju omladinskog preduzetništva i Kancelarija za mlade, ovaj program se fokusirao na realizaciju prioriteta koji su predviđeni Nacionalnom strategijom za mlade.

„ U okviru podrške Kancelarijama za mlade, pružili smo obuku koordinatorima ovih kancelarija direktan pristup bespovratnim sredstvima, koja omogućavaju zapošljavanje i samozapošljavanje. U svakoj opštini smo potrošili oko 10.000 dolara na podizanje kapaciteta i pomoć Kancelarijama za mlade, kao i dodatnih 5.000 dolara na projekte koji su proizišli iz plana“, rekao je Pilsberi