Arhiva vesti
                   

PODRŠKA NORVEŠKE OD 700.000 EVRA POČETNICIMA U BIZNISU (ROK: 15. AVGUST 2019)

26. Juli 2019.

Rok do kojeg budući preduzetnici i postojeća preduzeća u Srbiji mogu da apliciraju sa projektima za dodelu bespovratnih sredstava Kraljevine Norveške kroz projekat „Norveška za vas" produžen je do 15. avgusta 2019, saopšteno je iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Kraljevina Norveška je izdvojila 700.000 evra za privredne aktivnosti koje će doprineti otvaranju novih radnih mesta, a budući preduzetnici i postojeća mikro i mala preduzeća iz 91 lokalne samouprave obuhvaćene projektom mogu da zatraže podršku do 10.000 evra.

Javni poziv ima za cilj da doprinese uravnoteženijem društveno-ekonomskom razvoju kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja i poveća socijalnu koheziju u manje razvijenim područjima.

Kao rezultat ovih aktivnosti, očekuje se otvaranje najmanje 70 novih radnih mesta kroz poboljšanje poslovanja postojećih preduzeća i osnivanje novih poslovnih subjekata, naodi se u saopštenju.

Poziv je podeljen u dve partije vredne po 350.000 evra.

Prva partija namenjena je nezaposlenima koji žele da počnu poslovanje, a budući preduzetnici kojima bude odobreno finasiranje biće u obavezi da finansijski učestvuju u projektu sa deset odsto od ukupne vrednosti projekta.

Na drugu partiju mogu da se prijave preduzeća registrovana u periodu od 1. januara 2014. do 31. decembra 2018, kojima je potrebna podrška za otvaranje novih radnih mesta, a biće u obavezi da daju gotovinski udeo od 20 odsto od ukupnih troškova projekta, precizira se u saopštenju.

Izvor: Tanjug i Koordinaciono telo