Arhiva vesti
                   

PODRŠKA „HELP“ – a MALIM PRIVREDNICIMA

6. April 2011.

Vranje - Nemačka humanitarna organizacija „Help“ potpisala je sa pedesetoro malih privrednika u Vranju ugovor o podršci razvoju njihovog posla. Najviše korisnika podrške, više od 20, bavi se poljoprivredom, potom uslugama i zanatima. Trećina među njima su žene. Njihove poslovne ideje ocenjene su kao najvrednije. Da bi ih ostvarili, omogućiće im se nabavka opreme i materijala do dve hiljade evra pojedinačno. Osamdeset odsto pomoći je bespovratno. Uz to, mali privrednici proći će stručnu obuku kako bi posao bio održiv.
Podrška malim privrednicima deo su programa smanjenja siromaštva putem davanja podrške lokalnom razvoju u južnoj Srbiji. Program traje od sredine prošle godine. Cilj mu je postizanje održivog razvoja juga Srbije i osnaživanje lokalne ekonomije. Sprovodi se u gradovima Pčinjskog okruga: Vranju, Bujanovcu i Preševu, Nišu, Aleksincu i Pirotu.

Program finansiraju Vlada Republike Nemačke i pomenuti gradovi i opštine, a njegova ukupna vrednost je gotovo milion evra. Za Vranje je izdvojeno 130 hiljada evra, pri čemu vranjska samouprava učestvuje sa skoro 60 hiljada evra. Ovo je peti „Help“- ov projekat u ovom gradu. Broj vranjskih korisnika podrške premašio je 320. Program smanjenja siromaštva u južnoj Srbiji primenjivaće se do kraja godine.