Arhiva vesti
                   

POČINjE SANACIJA DEPONIJE KOJA UGROŽAVA IZVORE VODE

7. Oktobar 2011.


BUJANOVAC - Ministarstvo za zaštitu životne sredine Republike Srbije uplatilo je na račun opštine Bujanovac prvu ratu, od 8,5 miliona dinara za sanaciju deponije kod sela Rakovac, izjavio je predsednik Mesne zajednice Rakovac Ljubiša Stošić. Stošić je rekao da ga je o tome obavestio predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi i dodao da bi sanacija trebalo da počne naredne nedelje.

„Meštani sela Rakovac su u od 2. juna do 6. jula ove godine držali pod blokadom deponiju u svom selu ne dozvoljavajući da se na nju odlaže smeće iz Bujanovca i okolnih sela, sa zahtevom da se ta deponija sanira i zatvori, zbog čega iz Bujanovca mesec dana nije iznošeno smeće. Na postojećoj deponiji se više od 15 godina odlaže smeće, a nalazi se 500 metara od dva izvora vode, 700 metara od prvih kuća u selu, smeće na njoj dostiže visinu veću od deset metara i počelo je da se presipa na okolne njive koje ne mogu zbog toga da se obrađuju“, rekao je Stošić. Dodao je da pored deponije protiče i Trnovačka reka u koju smeće takođe pada i odlazi dalje u Južnu Moravu.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine je za projekat sanacije deponije kod sela Rakovac i izgradnju transfer stanice obezbedilo ukupno 20 miliona dinara.