Arhiva vesti
                   

POČINjE KONKURS ZA NAJBOLjI MEDIJSKI PRILOG O UTICAJU EVROINTEGRACIJA NA ŽIVOT STANOVNIŠTVA NA JUGOISTOKU I JUGOZAPADU SRBIJE

19. Decembar 2016.

Beograd - Razvojni program Evropski Progres, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Republike Srbije, raspisao je konkurs za najbolji medijski izveštaj lokalnih i regionalnih medija na temu evropskih intergracija i uticaju na svakodnevni život stanovništva na jugoistoku i jugozapadu zemlje.

Radovi, objavljeni u periodu od 15. decembra 2016. godine do 1. marta 2017. godine, treba da budu usredsređeni na ukupnu podršku koju Evropska unija, u partnerstvu sa vladama Švajcarske i Srbije. preko Evropskog Progresa, pružaju lokalnom razvoju sa ciljem da se unapredi kvalitet života stanovništva u 34 opštine obuhvaćene programom.

Nagrade će biti dodeljene u osam kategorija: najbolji televizijski prilog, najbolji radijski izveštaj, najbolji novinski izveštaj, najbolji rad objavljen na internetu, najbolji serijal medijskih priloga, najbolji prilog o preuduzetništvu,najbolji prilog o projektu koji finansijski podržava EU u nekoj od programskih opština, kao i najbolji prilog o potencijalnim projektima koji bi doprineli poboljšanju kvaliteta života lokalne zajednice u ovim opštinama.

Ističući važnu ulogu medija, naročito lokalnih, u informisanju građana Srbije o procesu evropskih integracija, Marko Vujačić, nacionalni rukovodilac Evropskog Progresa, je rekao: „Nadamo se da će ovaj konkurs podstaći novinare lokalnih i regionalnih medija da izveštavaju  o temama i projektima koji čine suštinu onoga što evropske integracija donose građanima, a što nije uvek u fokusu pažnje, imajući u vidu da političke teme često dominiraju nad onima koje se tiču društvenog i ekonomskog razvoja”.

Pravo učešča na konkursu imaju lokalni i regionalni štampani mediji, novinske agencije, radio programi, televizijski programi ili internet portali sa sedištem u jednoj od lokalnih samouprava obuhvaćenih Evropskim Progresom. Radove mogu da šalju i regionalni mediji sa sedištem van programskih opština koji u poslednje dve godine aktivno  izveštavaju o događajima u najmanje pet opština obuhvaćenih Programom.

Nagrade će se dodeliti najboljima u svih osam kategorija, kako medijskim kućama tako i njihovim novinarima koji su pripremali radove. Evropska unija i Vlada Švajcarske će preko Evropskog PROGRESa nagraditi medijske kuće opremom u vrednosti do 5.000 evra, kako bi se ojačali tehnički kapaciteti lokalnih i regionalnih medija. Kancelarija za Evropske integracije će za autore medijskih izveštaja koji su ocenjeni kao najbolji organizovati radnu posetu relevantnim nacionalnim državnim institucijama uključenim u proces evropskih integracija u Beogradu, a zatim će u organizaciji Delegacije EU oni boraviti u studijskoj poseti Briselu, gde će se sastati sa zvaničnicima EU, obići institucije EU, kao i kulturne znamenitosti Brisela, i upoznati sa svojim kolegama koje izveštavaju iz Brisela.

Izvor: Evropski progres i Koordinaciono telo