Arhiva vesti
                   

POČETAK ŠKOLE SRPSKOG JEZIKA U BUJANOVCU I PREŠEVU

26. Novembar 2012.

Škola srskog jezika koju organizuje Služba Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa počela je 24. novembra. Nastavu srpskog jezika pohađaju mladi od 15 do 30 godina iz albanske zajednice iz opština Bujanovac i Preševo. Škola jezika je besplatna i trajaće sedam meseci. Za sve polaznike škole Služba Koordinacionog tela obezbedila je najkvalitetnije udžbenike za učenje srpskog jezika. Nastava se organizuje dva puta nedeljno, tokom vikenda, u prostorijama odeljenja Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu i Srednje tehničke škole u Preševu.

Četiri profesorke škole jezika iz Niša, koja je odabrana da organizuje časove za polaznike Škole srpskog jezika, nastojaće da svi polaznici usavrše  znanje srpskog jezika. U tome će im pomagati lokalni asistenti iz albanske zajednice.

Broj prijavljenih kandidata koji su izrazili želju da nauče srpski jezik izuzetno je veliki. Od njih 370, 310 kandidata polagalo je test kojim se utvrdilo trenutno znanje srpskog jezika i u skladu sa time organizovala nastava. Veliki broj zainteresovanih za učenje srpskog kao nematernjeg jezika ukazuje na postojanje potrebe, želje i spremnosti da se nauči jezik sredine u kojoj žive.  Istovremeno, to je i dokaz da ovi mladi ljudi imaju poverenje u projekte koje za njih i njihovu dobrobit  osmišljava i organizuje  Služba Koordinacionog tela.

Većinu polaznika Škole srpskog jezika u obe opštine čine srednjoškolci, ali ima dosta studenata odeljenja Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, drugih fakulteta i onih koji su okončali proces obrazovanja.

Nakon sedam meseci svi polaznici škole unaprediće svoje znanje srpskog jezika i dobiće sertifikovane diplome.

Inicijativu Službe Koordinacionog tela, kojom se mladi Albanci osposobljavaju da govore zvanični jezik svoje države, što predstavlja korak ka integraciji, podržava Ambasada Velike Britanije u Republici Srbiji.