Arhiva vesti
                   

POČETAK OBELEŽAVANjA AKADEMSKE GODINE NA FAKULTETU U BUJANOVCU

18. Oktobar 2021.

Bujanovac – Beograd – Obeležavanju početka akademske godine na Ekonomskom fakultetu u Bujanovcu prisustvovali su ministar prosvete, Branko Ružić, ambasador i šef Misije OEBS-a u Srbiji, Jan Bratu, visoki komesar za nacionalne manjine, Kairat Abdrakhmanov, predstavnik Evropske unije, Martin Klauke, direktorka Koordinacionog tela, Danijela Nenadić i predsednik Nacionalnog saveta, Albanaca Ragmi Mustafa.

Tema sastanka koji je usledio bila je unapređenje kvaliteta obrazovanja.

Danijela Nenadić, direktorka Službe Koordinacionog tela, rekla je da je Odeljenje Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu iz Subotice i dalje jedan od prioriteta u radu Koordinacionog tela, kao i da će se Koordinaciono telo zalagati i svesrdno pomagati kako bi studenti dobili što kvalitetnije obrazovanje.

U okviru podrške višejezičnom obrazovanju, Misija OEBS-a u Srbiji organizuje kurseve srpskog i albanskog jezika za studente ovog fakulteta i ostale zainetresovane građane lokalne zajednice. U partnerstvu sa Ministrtsvom za ljudska i manjinska prava i socijalni dijalog, kao i vladama Austrije i Turske, OEBS proširuje i program stručne prakse na južnu Srbiju, pružajući mladima mogućnost da steknu vredno profesionalno iskustvo u centralnim institucijama.

Predsednik opštine Bujanovac, Nagip Arifi, istakao je da bi na Ekonomskom fakultetu u Bujanovcu trebalo da se zapošljavaju albanci koji diplomiraju u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Predsednik Bujanovca je u svom govoru zatražio da se glavni fokus stavi na podizanje kvaliteta obrazovanja na ovom fakultetu, da se održavaju češći kontakti sa dve bujanovačke srednje škole, pritom ne isključujući škole iz Preševa i Vranja, navode iz Opštine.

Za prethodnih 10 godina, na bujanovačkom odeljenju Ekonomskog fakulteta Subotica, osnovne studije upisala su 932 studenta – 476 Srba, 453 Albanca i 3 Roma.

Do sada je diplomiralo 275 studenata –  99 Albanaca i 176 Srba, podsećaju iz Opštine.

Izvor: Bujanovačke, OEBS Misija u Srbiji, Koordinaciono telo