Arhiva vesti
                   

POČETAK KAMPANjE „NAĐI VREMENA“

24. Januar 2014.

Beograd – U okviru Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, u Vranju, Preševu i Bujanovcu će početi kampanja „Nađi vremena“, koja ima za cilj inforisanje i edukaciju javnosti o važnosti očuvanja i unapređenja zdravlja žena.

Kampanju finanisraju Evropska unija i vlada Švajcarske, preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama (EU Progres), a na terenu je sprovodi agencija V+O Communication. Kampanja će obuhvatiti niz različitih aktivnosti, a kroz svaku od njih biće skrenuta pažnja javnosti na to da je briga o zdrvlju ujedno i briga o potomstvu, kao i da je preventiva najbolji lek za zdrav život.

Prvu aktivnost će sprovesti studenti medicine, koji će, kao budući lekari, savetovati građane  o važnosti redovnih ginekoloških pregleda i o posledicama nebrige o sopstvenom zdravlju.  Oni će u subotu, 25. januara, na centralnim gradskim trgovima u Vranju, Preševu i Bujanovcu, deliti građanima informativne brošure i bedževe, koji bi trebalo da ih podsete da nađu malo vremena za sebe i redovne preglede.

„Aktivnom ulogom žena i redovnim preventivnim pregledima mogu se blagovremeno otkriti rak dojke i grlića materice i pomoći u izlečenju i očuvanju zdravlja. Imajući to u vidu, a u želji da kvalitet zdravstvene zaštite žena na ovom području bude unapređen, Vlada Srbije, opština Preševo, Evropska unija i vlada Švajcarske, putem EU Progres programa, su finasirale izgradnju i opremanje vanbolničkog porodilišta u Preševu“, izjavila je Ana Nedeljković, saradnica na programu za dobro upravljanje.

Osim toga, kampanja „Nađi vremena“obuhvata i emitovanje televizijskog spota i radio reklame na lokalnim televizijskim i radio stanicama, kao i bilborde koji su raspoređeni na nekoliko lokacija u Vranju, Preševu i Bujanovcu. Stručni skup i konferencija će biti održani u Bujanovcu 4. februara 2014. godine, na Svetski dan borbe protiv raka, a za srednjoškolce i studente, biće organizovan niz edukativnih predavanja na temu povećanja znanja mladih za odgovoran odnos prema odgovornom seksualnom ponašanju i važnosti reproduktivnog zdravlja, koje će sprovesti studenti medicine.

Izvor: Privredni pregled, Jugmedia i Koorduinaciono telo