Arhiva vesti
                   

POČELO POLAGANjE MALE MATURE

17. Jun 2014.

Izlaskom na test iz srpskog (maternjeg) jezika, za osmake u Srbiji juče je počeo završni ispit, koji traje tri dana. Prema podacima odeljenja Ministarstva prosvete, u Pčinjskom okrugu završni ispit polaže 2.385 učenika. Pripadnici nacionalnih manjina, umesto srpskog, polažu test iz albanskog, rumunskog, rusinskog, slovačkog, mađarskog, hrvatskog ili bugarskog jezika.

U utorak se polaže test iz matematike a u sredu novouvedeni kombinovani test sa pitanjima iz pet predmeta. Za svaki test predviđena je jedna kombinacija sa 20 pitanja.

Ispiti će sva tri dana počinjati u 10 sati i trajaće 120 minuta. Matematika i srpski (maternji) nose po 16 bodova, a kombinovani test osam bodova.

Mada učenici ne mogu da „padnu” na maloj maturi, treba da imaju što više poena, jer tako povećavaju šansu da upišu željenu školu.

Na probnom testu u maju učenici su najlošiji bili upravo iz kombinovanog testa, na pitanjima iz fizike, hemije, biologije, dok su bolje uradili istoriju i geografiju.

Preliminarni rezultati biće objavljeni 20. juna, a konačni 26. juna. Predaja popunjenih lista želja rezervisana je za 27. i 28. jun, 6. jula je raspored učenika po školama, a upis u prvom krugu 7. i 8. jula.

Drugi krug traje od 7. do 10 . jula. Osim poena na završnom testu, za upis u srednju školu boduje se i uspeh od 6. do 8. razreda, koji nosi maksimalnih 60 poena.

Ministarstvo prosvete ranije je saopštilo da oko 69.530 đaka u Srbiji  treba da izađe na završni ispit, a da u srednjim školama ima skoro 78.000 mesta.

Izvor: Tanjug, Jugmedia i Koordinaciono telo