Arhiva vesti
                   

POČELO DA RADI PORODILIŠTE U PREŠEVU

15. Juli 2015.

Preševo - Direktor Doma zdravlja u Preševu Mitat Sahiti izjavio je da je vanbolničko porodilište koje je izgrađeno u rekonstruisanom delu Doma zdravlja u tom gradu počelo da radi i da je spremno da primi prve porodilje, nakon što je primljeno deset medicinskih sestara-akušera.

Sahiti je izjavio da će o porodiljama u preševskom vanbolničkom porodilištu brinuti tri doktora, kao i da je porodilište, koje ima 12 kreveta, otvoreno 24 sata.

„Ako bude bilo potrebe, dolaziće i dvoje kolega iz vranjskog porodilišta. Vanbolničko porodilište u Preševu ima sve ono što je predviđeno po zakonu o vanbolničkim porodilištima", kazao je Sahiti.

Sahiti je rekao i da je početak rada vanbolničkog porodilišta od velikog značaja za opštinu Preševo, jer su se žene iz te opštine do sada porađale u 45 kilometara udaljenom Vranju, kao i da se očekuje da se u Preševu godišnje porodi 380 do 420 žena.

Vanbolničko porodilište u Preševu izgrađeno je u rekonstruisanom delu Doma zdravlja, što su sa oko 1,5 miliona evra finansirali Ministarstvo zdravlja, Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu i lokalna samouprava, dok su Evropska unija i Vlada Švajcarske sa 250.000 evra finansirale nabavku opreme za porodilište.

Porodilište u Preševu je svečano otvoreno u januaru 2014.godine, ali je počelo da radi godinu i po dana nakon svečanog otvaranja, pre svega zbog problema oko obezbeđivanja kadrova, medicinskih sestara – akušera i doktora koji bi radili u njemu.

Izvor: Beta i Koordinaciono telo