Arhiva vesti
                   

POČELA VAKCINACIJA MIGRANTA U PRIHVATNIM CENTRIMA

30. Maj 2018.

Bujanovac, Preševo-U prihvatnim centrima u Vranju i Bujanovcu počela je vakcinacija protiv malih boginja. U Vranju je vakcinisano 28 dece, a u Bujanovcu 25, a radi se o deci do druge godine i predškolcima.

U Prihvatnom centru u Vranju trenutno ima 130 migranata, najviše porodičnih ljudi sa decom. Školarci su vakcinisani u prethodnom periodu protiv morbila. U šest od sedam opština Pčinjskog okruga na snazi je epidemija, a od početka nedelje broj novoobolelih je u stagnaciji. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Pčinjskom okrugu je od oktobra do sada obolelo 606 osoba od malih boginja. Među migrantima u prihvatnim centrima nema obolelih. U svim prihvatnim centrima postoje ambulante, angažovani su medicinski timovi. Ivana Nikolić, doktorka u ambulanti u Prihvatnom centru kaže da je odziv bio na zadovoljavajućem nivou, da su svi uredno informisani i veoma zainteresovani.

„Već tokom jutarnjih časova su dolazili u mabulantu da se informišu da li su već ekipe došle kako bi vakcinisali decu“, izjavila je Nikolić

Poslednjeg dana maja vakcinisaće se deca iz prihvatnih centara u Preševu i Bosilegradu.

Imunizaciju je organizovalo Ministarstvo zdravlja uz podršku Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Vakcine su donacija Lekara bez granica.

Izvor: RTS i Koordinaciono telo