Arhiva vesti
                   

POČELA KAMPANjA „UPOZNAJ, NE SUDI!”

11. Decembar 2019.

Niš - Kampanja „Upoznaj, ne sudi!”, čiji je cilj podizanje svesti o problemu diskriminacije Roma i podsticanje na adekvatno reagovanje i prevenciju, je otpočela panel diskusijom koja je održana u Nišu.

Na panel diskusiji su učestvovali predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i udruženja građana  „Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A-11” i „ Roma World”.

Panel diskusije i kampanju  „Upoznaj, ne sudi!” realizuje Udruženje „Ternipe” uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Cilj kampanje je smanjenje predrasuda prema Romima i promocija tolerancije i antidiskriminacije.

Srbija ima neophodne zakonske osnove i mehanizame za borbu protiv diskriminacije Roma, ali se oni ne primenjuju u dovoljnoj meri. Osnovni uslov za pomak na unapređivanju položaja Roma je suzbijajanje stereotipa i predrasuda, koje još uvek postoje na svim nivoima društva i ograničavaju pristup obrazovanju, sistemu zdravstvene i socijalne zaštite, zapošljavanje i rešavanje stambenih pitanja – zaključeno je na jučerašnjoj panel diskusiji održanoj u Nišu.

Nedavno istraživanje Odnos građana i građanki prema diskriminaciji u Srbiji pokazuje da dve trećine građana (69%) prepoznaje da u Srbiji u značajnoj meri postoji diskriminacija, a njih 50 odsto kao najizloženije diskriminaciji vidi Rome. “Ali, izveštaj pokazuje i da upravo ispitanici koji žive u južnoj i istočnoj Srbiji, gde su zabaleženi ekstremni slučajevi diskriminacije i gde živi veliki broj Roma, u najmanjem procentu (13%) vide Rome kao ugroženu grupu,” navela je Ivana Filipov, svetnica Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Panel diskusije u okviru kampanje „Upoznaj, ne sudi!“ će u narednom periodu biti održane i u Beogradu, Leskovcu i Novom Sadu.

 „Druge aktivnosti kampanje su orijentisane na mlade ljude jer su oni otvoreniji za usvajanje novih stavova Zato je kampanja okrenuta socijalnim mrežama, uključuje poznate jutjubere i osobe iz javnog života Srbije. Takođe, u deset srednjih škola u deset gradova u Srbiji mladi iz školskih parlamenata će dobiti priručnike i materijale koji su im potrebni za organizaciju radionica i drugih aktivnosti na temu diskriminacije,” kazala je je Radmila Nešić, predsednica Udruženja građana ,Ternipe”.

Izvor: Plusonline i Koordinaciono telo