Arhiva vesti
                   

PO REŠENjE U BEOGRAD, A NE U PRIŠTINU

22. Januar 2016.

Preševo, Bujanovac, Medveđa – „Država na jugu Srbije dobro radi svoj posao. Od početka migrantske krize nismo imali nijedan krupniji problem. Slično je i u odnosima sa Albancima koji sve više shvataju da je Vlada u Beogradu jedina adresa na kojoj treba i mogu da reše svoje problem”,  rekao dr Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu.

On se osvrnuo i na problem udžbenika na albanskom jeziku koje je Priština poklonila đacima i profesorima u ovom delu Srbije i najavio da će konačnu reč o tome dati Ministrastvo prosvete.

“U više navrata sam razgovarao sa albanskim liderima. Složili smo se da zakoni i procedure moraju da važe za sve. Sa tim je saglasan i Jonuz Musliju,” kaže Stanković.

On priznaje da trpi kritike zbog toga što nije „žustriji" u osudi radikalnih istupa albanskih lidera.Zaoštravanje odnosa na jugu Srbije ne može ni u kom smislu biti doprinos normalizaciji odnosa.

„Naivno je verovati da nešto što se događa decenijama može da se promeni za godinu ili dve. Zato ne dajem „vatrene" izjave. Mnogo je važnije da umesto priče počnemo da rešavamo problem“, ističe Stanković.

On veruje da je sve više Albanaca, koji umesto u Prištinu ili Tiranu, poglede usmeravaju ka Beogradu.

„Od njih ne tražimo ništa više od onoga što im je poručio premijer Albanije Edi

Rama u Preševu. Rekao im je doslovce: "Morate da shvatite da ste građani Srbije i da svoje problem morate da rešavate u organima Republike Srbije". Mislim da oni to shvataju,“ ocenio je Stanković.

Uveren je i da je propala ideja da Albanci na jugu Srbije naprave Zajednicu albanskih opština kao pandan Zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji.Od sedam albanskih političkih partija na jugu Srbije, protiv toga su glasale najveće i najbrojnije, a u Medveđi čak nijedan albanski odbornik,“ naglašava Stanković.

Izvor: Vesti i Koordinaciono telo