Arhiva vesti
                   

PLANINSKA SELA U MEDVEĐI ČESTO BEZ STRUJE

11. Decembar 2018.

Medveđa – Poslednjih nekoliko meseci sela u brdskoplaninskoj opštini Medveđa danima su bez struje. Naročito su ugrožena naselja na desetokilovatnom pravcu napajanja „Tulare”, koji se nalazi uz samu administrativnu liniju s Kosovom i Metohijom.

Povodom ovog problema, predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić održao je sastanak s predstavnicima EPS-a. Prema rečima Žarka Đorđevića, šef ogranka „Elektrodistribucije” u Medveđi, do kvarova uglavnom dolazi zbog neuklonjenog šumskog rastinja ispod trasa dalekovoda, kao zbog čestog proboja visokonaponskih izolatora na delu trase gde ima dotrajalih drvenih stubova. Budući da ogranak EDB-a u Medveđi zbog malog broja zaposlenih i dotrajale opreme i vozila ne može da se izbori s ovim problemima, predsednik opštine Nebojša Arsić uputio je pismo ministru energetike i rudarstva Aleksandru Antiću i Miloradu Grčiću, direktoru EPS-a, zatraživši konkretnu pomoć.

Na istom sastanku zaključeno je da se pod hitno započne sa raščišćavanjem rastinja koje ometa mrežu, kao i da se na tzv. tularskom pravcu zamene dotrajali drveni stubovi.

„S predstavnicima EPS-a razgovarano je i o alternativnom napajanju, kojim bi se osiguralo snabdevanje opštine Medveđa električnom energijom”, kaže Nebojša Arsić, predsednik opštine.

Ova lokalna samouprava prostire se na 524,23 kvadratna kilometra, od čega je 54,1 odsto teritorije prekriveno šumom. U sastavu opštine su 34 mesne zajednice sa 42 naseljena mesta.

Izvor: Politika i Koordinaciono telo