Arhiva vesti
                   

PISMO GRAĐANIMA - 29.12.2022.

29. Decembar 2022.


Poštovani građani Preševa, Bujanovca i Medveđe,

Za nama je godina u kojoj smo realizovali mnoge planirane aktivnosti, bez obzira na veliki broj izazova sa kojima smo se susretali. Vaša Služba Koordinacionog tela je i ove godine podržala razvoj ekonomije u tri opštine, pokrenuli smo društveni dijalog o integraciji pripadnika albanske nacionalne manjine, nastavili sa podrškom deci i mladima u oblasti obrazovanja, pomogli domove zdravlja i vrtiće, podelili bespovratna sredstva socijalno ugroženim kategorijama stanovništva i podržali aktivnosti Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine.

Informišem vas o nekoliko najvažnijih aktivnosti:

Nastavili smo sa ulaganjima u infrastrukturu i izdvojili više od 248 miliona dinara za rekonstrukciju ulica i puteva, rekonstrukciju kanalizacionih i vodovodnih mreža, sanaciju i rekonstrukciju škola i vrtića u ovim opštinama.

Kao i svih prethodnih godina, obezbeđeno je 40 miliona dinara subvencija za mala i srednja preduzeća i privatne preduzetnike, čime je omogućeno novo zapošljavanje.

Služba Koordinacionog tela je izdvojila blizu 26 miliona i 200 hiljada dinara za  putne troškove učenika srednjih škola, kupovinu školskih torbi i pribora za đake prvake, kao i za program stipendiranja studenata. U okviru ove stavke obezbedili smo pojedinačne jednokratne pomoći socijalno ugroženim kategorijama društva kojima je pomoć bila neophodna, siromašnima, licima sa invaliditetom i romskoj populaciji. Isto tako smo pomogli domovima zdravlja i vrtićima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Naposletku, naša saradnja sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je nastavljena, organizacijom novog društvenog dijaloga na temu integracije pripadnika albanske zajednice. Kao rezultat dijaloga je u saradnji sa Nacionalnim savetom albanske nacionalne manjine i državnim organima izrađen Plan intergracije pripadnika albanske nacionalne manjine u držanim ustanovama na lokalnom nivou, za period 2023.-2026. godine.

Nacionalnom savetu su podržana dva projekta u ukupnoj vrednosti od milion dinara i to za medijsku promociju Popisa stanovništva 2022 i afirmaciju važnosti izbora za članove Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine.

Poštovani građani i građanke Preševa, Bujanovca i Medveđe, neka vam naredna godina bude ispunjena zdravljem, radošću i uspesima.

Srdačno,
v.d. direktorke Službe Koordinacionog tela
Danijela Nenadić