Arhiva vesti
                   

PET ALBANSKIH PARTIJA IZ PREŠEVA I BUJANOVCA NA IZBORIMA ZA NACIONALNI SAVET

4. Oktobar 2018.

Preševo – Pokret za reforme Demokratske partije Albanaca, čiji je lider predsednik Skupštine opštine Preševo Sami Salihu, saopštio je da će učestvovati na izborima za Nacionalni savet Albanaca i pozvao je svoje pristalice da glasaju 4. novembra.

U saopštenju dostavljenom lokalnim medijima, navodi se da je "Pokret za reforme Demokratske partije Albanaca prepoznao značaj izbora za Nacionalni savet u trenutku kada se Albanci suočavaju sa ozbiljnim problemima u obrazovanju, informisanju, korišćenju maternjeg jezika, kulturi i nacionalnim simbolima".

Pokret za reforme Demokratske partije Albanaca, koji postoji od 2016. godine i koji je osnovla grupa bivših članova Demokratske partije Albanaca (DPA), peta je politička partija iz Preševa i Bujanovca koja se izjasnila da će učestvovati na izborima za Nacionalni savet Albanaca.

Da će učestvovati na izborima za Nacionalni savet do sada su potvrdile i Alternativa za promene (AP) čiji je lider Šćiprim Arifi i predsednik opštine Preševo, Partija za demokratsko delovanje (PDD) čiji je lider Riza Haljimi, Demokratska partija (DP), čiji je lider Nagip Arifi i Demokratska partija Albanaca (DPA) čiji je lider Ragmi Mustafa.

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina su 4. novembra, a rok za podnošenje izbornih lista je 19. oktobar u ponoć.

Nacionalne savete direktno će birati 18 nacionalnih manjina u Srbiji: albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska i češka.

Izvor: Beta i Koordinaciono telo