Arhiva vesti
                   

PENDAROVSKI U PROHORU PČINjSKOM: OVDE SU POSTAVLjENI TEMELjI NAŠE ZEMLjE

3. Avgust 2022.

Bujanovac – Beograd -  U Manastiru Sveti Prohor Pčinjski kod Bujanovca obeležen je Ilinden čemu je prisustvovala državno-crkvena delegacija Severne Makedonine predvođena predsednikom te države, Stevom Pendarovskim. Ilinden se u Makedoniji slavi i kao Dan Republike.

Goste iz Makedonije dočekao je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, u svojstvu izaslanika predsednika Srbije.

To je prva zvanična poseta posle osamnaest godina na proslavi Ilindana u manastiru Prohor Pčinjski.

Obeležavanje Ilindena u Prohoru Pčinjskom počelo je svetom liturgijom, koju su prvi put nakon mnogo godina služili srpski i makedonski sveštenici.

Predsednik Stevo Pendarovski položio je vence i cveće kraj spomen česme Prohoru Pčinjskom.

„Posle skoro dve decenije proslavili smo 2. avgust Ilinden u autentičnom istorijskom ambijentu gde su postavljeni temelji makedonske državnosti“, naveo je Pendarovski.

Dve delegacije obišle su i konake manastira i crkvu.

U znak zahvalnosti za organizovanje 950. godišnjice manastira, orden Prohora Pčinjskog, dobio je ministar Selaković i predstavnici BIA.

„To svedoči i politiku Srbije koja jeste opredeljenja za jačanje politike dobrosusedstva, saradnje i zajedničkog života sa svojim susedima. Dakle, kao što je to u okviru inicijative Otvoreni Balkan, koju je predsednik Vučić inicirao sa predsednicima vlada Severne Makedonije i Albanije, tako se trudimo da pokažemo koliko je duh tolerancije i prijateljstva nešto što će uvek nađačavati duh netolerancije i neprijateljstava“, izjavio je Selaković.

Ilinden je značajan datum za Severnu Makedoniju, jer je 1903. godine na današnji dan bio podignut ustanak protiv osmanlijske vlasti, a 1944. godine je održano prvo zasedanje ASNOM-a.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo