Arhiva vesti
                   

PARTNERSTVOM SRBIJE I SEVERNE MAKEDONIJE DO NOVIH MOGUĆNOSTI

31. Juli 2019.

Leskovac –U Leskovcu je juče svečano promovisan prvi javni poziv za podnošenje predloga projekata u okviru programa prekogranične saradnje Srbije i Severne Makedonije, koji iz svojih fondova finansijski podržava Evropska unija.

Pravo učešća na konkursu imaju lokalne samouprave iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga, te i Severoistočni region i deo regiona Skoplja u Severnoj Makedoniji. Za početak saradnje je planirano milion i 260.000 evra, dok ukupna bespovratna sredstva predviđena za ove namene iznose tri i po miliona evra.

Predviđeno je da prioriteti budu zapošljavanje, socijalna i kulturna inkluzija, te podsticanje razvoja turizma i očuvanje kulturnog, odnosno prirodnog nasleđa. A krajnji cilj je jačanje dobrosusedskih odnosa, uspostavljanje partnerstava i povezivanje ljudi i resursa dveju zemalja. Konkurs je otvoren do kraja septembra, a „domaće" učešće u finansiranju projekata je 15 odsto.

 „Geslo ovog programa je  „Dobri prijatelji, nove prilike", što je i njegova suština, a ovim pozivom želimo da unapredimo mehanizme saradnje između lokalnog i nacionalnog nivoa, tokom pružanja podrške projektima osmišljenim tako da budu održivi i da imaju direktan uticaj na bolji život građana”, istakao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Ministar za lokalnu samoupravu Severene Makedonije Goran Milevski je rekao da žitelji Srbije i njegove zemlje imaju posebne odnose, jer su nekada živeli u zajedničkoj državi, pa je prekogranična saradnja na evropskim vrednostima idealna prilika da se te veze podignu na još viši nivo.

„Verujemo u to da je zajednička evropska budućnost najbolji interes regiona, a ovaj program služi tome da bi sa reči prešli na dela. Srbija ovakvu saradnju već ostvaruje sa Hrvatskom, Mađarskom, Bugarskom, Rumunijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom”, kazala je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, dok je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović podsetio prisutne na veliki broj projekata koji je Evropska unija finansirala ili finansira u Leskovcu, te naglasio stav da prekogranična saradnja Srbije i Severne Makedonije pruža nove mogućnosti.

Izvor: Večernje novosti i Koordinaciono telo