Arhiva vesti
                   

PARTNERSKI PROJEKTI OPŠTINE MEDVEĐA I CENTRA ZA RAZVOJ JABLANIČKOG I PČINjSKOG OKRUGA

24. Februar 2021.

Medveđa - Opština Medveđa godinama unazad stavlja akcenat na zapošljavanje mladih sa teritorije opštine. Upravo iz tog razloga se većina projekata koji se realizuju odnosi na povećanje broja zaposlenih u Medveđi.

Nedavno su u kabinetu predsednika opštine Medveđa potpisana dva projekta od strane lokalne samouprave i Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Prvi projekat se odnosi na Kancelariju za preduzetništvo i mlade Medveđa 2021, dok je drugi fokusiran na Zaštitu životne sredine i unapređenje turizma 2021.

Vrednost oba projekta, čija implementacija će trajati 6 meseci, je 5 miliona dinara. Predsednik opštine Medveđa, Nebojša Arsić, je nakon potpisivanja projekata istakao da opština Medveđa nastavlja dugu saradnju sa Centrom za razvoj i da će preko projekata biti angažovano dvanaest osoba.

„Mi ćemo se truditi da u narednom periodu damo sve od sebe da preko naših službi uradimo još mnogo toga kako bi povećali zaposlenost i smanjili migraciju mladih iz naše opštine. U prethodnom periodu smo realizovali „Projekat populacione politike“,gde smo podelili 25 grantova za pokretanje sopstvenog posla, zatim smo preko „Kancelarije za razvoj preduzetništva“ angažovali mlade na realizaciji projekta, kroz „Mere aktivne politike zapošljavanja“ angažovali više od 250 radnika na određeno vreme kroz javne radove, a preko organizacije „Help“ i projekta „Jačanje socioekonomske stabilnosti Balkana“ 15 mladih je pokrenulo sopstveni biznis“,  rekao je predsednik opštine Medveđa.

Prisutnima se u Skupštinskoj sali obratila i direktorka Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Dragana Belenzada, koja se zahvalila na dugogodišnjoj uspešnoj saradnji sa opštinom Medveđa.

„Ideja nam je bila da za potrebe lokalne samouprave opštine Medveđa napravimo zajednički projekat kako bi na polju turizma ipreduzetništva angažovali mlade, a kroz edukacije radili na pronalaženju novih ideja koje će dati rezultate na ovim poljima. Od vas na projektu očekujem da pratite pozive, predložite nove ideje i dostavljate mesečne izveštaje, kako bi imali povratnu informaciju u kom pravcu možemo dalje raditi“, kazala je direktorka Centra.

Osnovni cilj zajedničkog projekta „Kancelarija za preduzetništvo i mlade Medveđa 2021“ je da se kroz aktivnosti odgovori na sve veće potrebe mikro, malih i srednjih preduzeća u opštini Medveđa, dok je cilj drugog projekta „Zaštita životne sredine i unapređenje turizma 2021“ da se kroz razne aktivnosti odgovori na potrebe zaštite životne sredine i unapređenja turizma u opštini Medveđa.

Lica koja su angažovana preko projekta su uglavnom visoko obrazovani mladi ljudi, a uključena su i dva lica romske i albanske nacionalnosti.

Izvor:; Info centar juga i Koordinaciono telo