Arhiva vesti
                   

PALA VLAST U PREŠEVU

25. Avgust 2017.

Preševo – Juče je zbog neostatka kvoruma propao i poslednji, četvrti po redu pokušaj održavanja sednice Skupštine opštine Preševo, čime je ozvaničen pad aktuelne vlasti i uvođenje privremenih mera u ovoj lokalnoj samopoupravi koja je naseljena pretežno Albancima.

Kako javlja portal “Presheva.com”, juče, 24. avgusta, je bio krajnji rok za održavanje sednice parlamenta kako bi se izbeglo njegovo raspuštanje i okončanje vladavine aktuelne vladajuće koalicije.

Očekuje se, piše “Presheva.com“, da će Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu ovih dana doneti odluku o raspuštanju lokalne skupštine i izvršnih organa vlasti opštine.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi i Poslovniku o radu SO Preševo, nadležni republički organ će u roku od dva meseca raspisati prevremene lokalne izbore.

Do izbora nove vlasti, opštinom će upravljati privremeni organ.

Desetog marta 2017. godine, Ardita Sinani (PDD) je izabrana za predsednika opštine Preševo.

Do tada je lokalnu vlast, u sklopu šire koalicije, predvodila Alijansa ze promene (AP), sa gradonačelnikom Šćiprimom Arfijijem na čelu.

Vladajuću koaliciju u Preševu, posle smene Arifija, je člinila koalicija sastavljena od Partije za demoraktsko delovanje (PDD), Demokratske unije doline (DUD), Demokratske unije Albanaca (DUA) i otcepljene frakcija Demokratske partije Albanaca (DPA).

Izvor: Vranjske, Bujanovačke i Koordinaciono telo