Arhiva vesti
                   

OVACIJE ZA „TI I JA SMO MI“

15. Decembar 2009.

Uzvicima „bravo“, jakim i dugim aplauzom i ponekom suzom ispratila je publika srednjoškolce iz Bujanovca i Preševa sa scene „Malog pozorišta Duško Radović“ nakon tinejdžerske predstave „Ti i ja smo mi“. Iskren trud, posvećenost i ljubav, kao i uvek, isplatili su se. Nagrada je ogromna za sve koji su učestvovali u ovom jedinstvenom projektu i poduhvatu. Dva meseca napornog, ali kažu prelepog rada i druženja, dali su rezultat. Rezultat je tinejdž pop šou o odrastanju na jugu Srbije za koji su tekstove uradili sami srednjoškolci i glume ih na srpskom, albanskom romskom i engleskom jeziku. Predstava „Ti i ja smo mi“ sve vreme je komunicirala sa publikom, izazivala smeh, ali i muk. Na kraju i ovacije. U toj publici sedeli su glumci, reditelji, scenografi, dramski pisci i svi su oni bez ostatka imali samo reči hvale za ono što su za kratka dva meseca učinila deca Srbi, Albanci i Romi sa juga Srbije. Dafina, Milena, Ersana, Miljana, Nesibe, Milica, Miroslav, Mentor, Bujar, Blerim, Ivan, Sadrija, Dejan i Abelant na početku projekta bili su tri, na nacionalnoj osnovi, odvojene grupe. Na kraju postali su trupa bez podela uz potpuno poštovanje različitosti i ne samo to. Svako ko je bio u dvorani „Malog pozorišta Duško Radović“ bio je preplavljen ljubavlju koja se slivala sa scene. Ljubav kao osnova svega, ali i veština, scenski pokret, dijalozi, sve skoro bez greške, tako da bi se i mnogi profesionalci postideli. Sve su to deca, iako su glumu prvi put srela, učinila zajedno sa tek nešto starijim prijateljima koji su uz podršku Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, izneli ceo projekat. Neizbežno je pominjanje njihovih imena. Autor projekta, predavač i reditelj Aleksandar Lazić, dramaturškinja, predavačica i rediteljka Milena Bogavac, predavačica, koreografkinja i stručna saradnica Tinja Došen, organizator i prevodilac Rahim Salihu, izvršni producent Zoran Lazić, scenograf Dušan Arsenić i kompozitor Igor Marković Ovaj poduhvat biće zabeležen i u dokumentarnom filmu koji će kreirati, režirati i montirati Igor Tošić i Predrag Stanković.

Zadovoljastvo predstavom nisu krili predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, ministri Nebojša Bradić i Milan Marković,  kao ni predstavnici opština sa juga Srbije, diplomatskog kora, međunarodnih organizacija i fondacija, domaćih javnih preduzeća, privrednika i nevladinih organizacija koji su jednoglasni da ovaj projekta mora da bude nastavljen i da će svi podržati dalje aktivnosti Koordniacionog tela na ovom, ali i projektima koji se bave mladima, njihovim zbližavanjem, obrazovanjem i svim što će život u Bujanovcu, Preševu i Medveđi učiniti boljim.
 
Ministar kulture Nebojša Bradić pre početka ove jedinstvene multietničke predstave pored ostalog rekao je: “Mladi su u stanju da starije podsete na prave vrednosti. Mladost je dobra i lepa, jer veruje u dobrotu i ideale, lepa jer se u njoj sklapaju prijateljstva jednom za svagda i rađaju ljubavi jednom zauvek.“

Narodni poslanik Riza Halimi zadovoljan je što mladi predstavom šalju snažnu poruku i odraslima da se zajednički mogu ostvariti izuzetni rezultati.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu i predsednik Koordinacionog tela Milan Marković istakao je „da deci treba obezbediti lepšu i izvesniju perspektivu i da ne treba dozvoliti da njihovi životi, njihove sudbine budu taoci onoga što se dogodilo pre 10 ili 14 godina“.

Četrnaestoro učenika u Beogradu je boravilo četiri dana, za koje su rekli da su najlepši trenuci njihovih života. „Ostala bih još u Beogradu. Divno mi je bilo, svi su bili topli i ljubazni prema nama, a Beograd je lepši nego što sam maštala“ rekla je Dafina Aliju pre povratka u Bujanovac. „Ostvario mi se san da vidim Marakanu i zato ću dugo pamtiti posetu Beogradu“ rekao je Sadrija Raimović. Milici Stošić je predstava „Neki to vole vruće“ koju su učenici gledali u Pozoritšu na Terazijama izuzetan događaj u životu“.

„Koordinaciono telo se postaralo da ispuni sve želje mladih glumaca“ rekao je izvršni producent predstave Zoran Lazić, koji je svoje rodno Valjevo dva meseca zamenio životom u Bujanovcu. Srednjoškolci su bili gosti Skupštine Republike Srbije, obišli su beogradsku Arenu, Bajrakli džamiju, Sabornu crkvu, Kalemegdan. Boravak će pamtiti i po ručku sa ministrom Markovićem na kojem su, uz tortu i svećice, proslavljena dva rođendana, Ersana Kadrić i Miljane Nikolić.