Arhiva vesti
                   

„OTVORENOST I TOLERANCIJA PRE SVEGA“ PORUČUJE BLjENDINA HISENI

25. Februar 2022.

Bujanovac – Beograd - Bljendina Hiseni je učenica četvrte godine srednje škole „Sezai Suroi“ i predsednica je učeničkog parlamenta ove škole. Ona je aktivistkinja koja se trudi da motiviše mlade u Bujanovcu da se uključe u projekte koji se njih tiču i da na taj način lakše ostvaruju svoje ciljeve i ambicije.

„Prva aktivnost koja mi je otvorila put ka dobrim stvarima je projekat „Naš grad, naše škole“,koji realizuju „Grupa 484“, Fondacija „Pestaloci“ i Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo,Bujanovac i Medveđa.U okviru projekta, posetili smo švajcarski grad Trogen i dečije selo Pestaloci gde sam upoznala mnogo mladih i doživela nezaboravne trenutke druženja i učenja“, kaže Bljendina.

Ona ističe da su mladi u našoj zemlji svakim danom sve više zainteresovani da se angažuju u različitim aktivnostima.

„To sam primetila prilikom  sprovođenja aktivnosti u okviru našeg školskog parlamenta.  Sarađivali smo sa brojnim školama iz naše zemlje ali i inostranstva i svaki put se sve više mladih priključilo tim aktivnostima“, kaže Bljendina.

Ova mlada Bujanovčanka smatra da je jako važno da mladi budu otvoreni za sticanje novih znanja i veština, da uče druge jezike, upoznaju različite kulture. Bljendina objašnjava da su mladi u Bujanovcu prevazišli jezičke i kulturološke barijere i da sada uživaju međusobno poštovanje i pomažu jedni drugima.

„Parlament naše škole se fokusirao na lični razvoj učenika. Sarađujemo sa drugim školama i trudimo se da obezbedimo dobru komunikaciju između učenika i profesora. Najvažnije je da unapredimo te odnose, zastupajući pritom interese svih učenika.  Radimo na tome da damo podstrek svim učenicima da  slobodno izraze svoje mišljenje, dodaje Bljendina.

Prema njenim rečima, Učenički parlament „Sezai Suroi“ je u saradnji sa drugim školama, do sada realizovao brojne aktivnosti. Posebno ističe dobru saradnju i aktivnosti sa mladima Učeničkog parlamenta Srednje škole „Sveti Sava“ i predsednikom parlamenta, Bogdanom Matićem.

„Osim u Trogenu, imali smo zajeničke posete Beogradu i Fruškoj gori. Realizovali smo turnir u odbojci, obeležili Svetski dan mira, humanitarnu akciju posvećenu deci iz socijalno ugroženih porodica, kao i akciju  čišćenja grada pod sloganom „Za čistu životnu sredinu“, naglašava ova vredna devojka.

Bljendina kaže da je suština u otvorenosti za nove ideje. Ima mnogo planova koje želi da ostvari u svom gradu, za koji kaže da ima mnogo prednosti, naročito ukoliko nemate predsrasude, poštujete komšije i volite ono što radite.

Izvor: Koordinaciono telo